X
X

Kılıçdaroğlu: "Nereye gittiği belli olmayan kamyona kim biner?"

02.05.2013 Perşembe 16:06 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,Abbas Güçlü ile Genç Bakış programına konuk oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün gece Kanal D’de yayınlanan Abbas Güçlü ile Genç Bakış programına konuk oldu.
 
Canlı yayında çözüm sürecinden 1 Mayıs’a kadar gündemin sıcak tartışmaları hakkında çok önemli açıklamalar yaptı. Kıbrıs Doğru Akdeniz Üniversitesi’nden ekrana gelen programda öğrencilerin soruları Kılıçdaroğlu’nu zaman zaman çok zorladı.
 
BİZİ DÜNYAYA REZİL ETTİNİZ
- İşçiler bayramlarını nerede isterlerse kutlasınlar. Yasak getirmenin bir anlamı yok. Vapur, metro, otobüs çalışmıyor. Savaş hali mi var? Sıkı yönetim mi? Neden böyle yapılıyor? Polis olay çıkarıyor, biber gazı sıkıyor neden?
- Taksim'e gitmek isteyenler AKP'ye karşı olanlar diyor Başbakan. İnsanlar istediği partiyi destekler istediğine karşı olur. Bir partiye karşı olmak ne zaman suç oldu?
- Siz Türkiye'yi dünyaya rezil ediyorsunuz. Yarın dünya basını 1 Mayıs'taki terörden bahsedecek.
 
GRUPLAR DEĞİL VALİ’NİN KAFASI MARJİNAL
- İstanbul Valisi gelen gruplar marjinal gruplardı diyor. Sayın valinin kafası marjinal. İsteyen gider kutlar 1 Mayıs'ı. Ne yapacak bu gruplar? Yasakla demokrasi olmaz. Yasakla ayakta kalan bir iktidar olmaz.
- Maskelerle, sopalarla işyerlerine saldıranları asla uygun görmüyoruz. Hiçkimse eylem yaparken bir başkasına zarar vermemeli, verirse gereği yapılmalı.
 
GÜLSEREN ONANÇ’A TELEVİZYON’A ÇIKMA DEDİM ÇIKTI
- Gülseren Onanç Parti Meclisi üyemiz. Görevine devam ediyor. Ben genel başkan olarak kendisinin bir televizyon programına çıkmamasını istedim. Çıktı ve MYK’dan ayrıldı. Başka birşey yok. Medyada yer alan diğer sebepler spekülasyon.
 
NEDEN KİMSE ARINÇ’I ELEŞTİRMİYOR?
- Çanakkale ile ilgili basılan kitabın hiçbir yerinde Mustafa Kemal Atatürk’ten sözedilmiyordu. Kamer Genç bunu eleştirmiştir.
- Dün Meclis’te Kamer Genç’in annesine, eşine küfredilmiştir. O kadar ağır ifadeler kullanılmıştır ki, tutanaklar Meclis’in sitesinden kaldırılmıştır. O kadar ağır sözler var ki, o milletvekili alıp o tutanakları eşinin çocuklarının yanında okuyabilir mi?  Ayrıca sayın Arınç Meclis’te kürsüye çıkarak bir kadın milletvekiline ağıza alınmayacak sözler söylemiştir. O zaman neden kimse eleştirmedi?
- Çok eşliliğin kaldırılması Atatürk’ün devrimlerinden biridir. Eğer siz Mustafa Kemal’in adını anmıyorsanız, o da böyle bir eleştiri getirmiştir. Kamer Genç'in söylediğini onaylamıyorum ama art niyet yok. Asıl önemli olan şu AK Parti milletvekilleri, bakanlar daha ağır sözler söylemesine rağmen neden eleştirilmiyor? Sayın Başbakan bu vekilleri uyardı mı?
 
YAPILANLAR YANLIŞ DAHA AĞIR BİR FATURA ÇIKACAK
- Anadil konusunda ilk teklifi veren biziz. Çünkü anadil yasaklanamaz.
- PKK sıradan bir olay değil. Derinliği var. Biz daha tutarlı ve daha dikkatli bir politika izlenmesini isteriz. Yapılanlar yanlış ve bunun faturası daha ağır bir şekilde çıkacaktır.
 
EVET ENGEL OLUYORUZ
- Recep Tayyip Erdoğan’ın bir beklentisi var; ben nasıl başkan olacağım? Bütün hayalini bunun üzerine kurmuş. Buna engel olmaksa eğer oluyoruz evet çünkü başkanlık sistemi Türkiye’yi diktatörlüğe götürür.
 
NEYİ DESTEKLEYECEĞİMİZİ BİLSEK DESTEKLERİZ
- Bize CHP niye destek vermiyor diyorlar. CHP’nin destek vermesi için olayı bilmesi lazım. Yoldan bir kamyon geçiyor, atla gel seni de götüreyim diyor. Nereye diyorsunuz, yahu gel sen gidiyoruz işte diyor. Biner misiniz?  Siz Başbakan’dan ya da hiçbir bakandan çözüm süreci şudur diye yarım sayfalık bile olsa bir açıklama duydunuz mu? Bir  sayfa bile değil, yarım sayfa. Kamuoyuna yansıyan bir bilgi var mı?
- Öğrenmek istediğimiz şu; biz CHP olarak ne yaptık?  Ben Başbakan’a bir uzlaşma komisyonu kuralım dedim. Anayasa Komisyonu'nda olduğu gibi her partiden eşit sayıda milletvekili olsun dedim, kabul edilmedi.
 
BANA KİM BİLGİ VERECEK? KENDİLERİ BİLİYORLAR MI Kİ? BANA DEĞİL 70 MİLYONA ANLATSINLAR
- Sayın Muammer Güler, süreçle ilgili ne biliyor? Birşey biliyor mu? Bilmiyorsa bana ne bilgi verecek? Bu süreci beş kişi dışında hiç kimse bilmiyor.
- CHP barışa karşı diye bir propaganda yapıldı. Biz 12 Eylül’de ceza evlerinde yattık çocuklarımıza barış adını koyduk. CHP olarak yüzde 100’ümüz barıştan yana. Barış ama nasıl? Süreç işliyor ama kimin bilgisi var? Hangi bakanın hangi milletvekilinin?
-  Başbakan; ‘PKK silahlarını gömecek, öyle çıkacak. Gömmeden çıkarsa TSK gördüğünde  müdahale eder’ dedi. Sonra Karayılan çıkıp silahsız olmaz arkadaş dedi. Şimdi kim doğru söyledi. Türkiye Cumhuriyeti  Başbakanı yalancı konumuna düştü mü? Bir başbakan bu konuma düşmemeli.
- Sayın Başbakan Kızılcahamam’da ‘Kim bizim  PKK ile pazarlık yaptığımızı söylüyorsa alçaktır’ dedi. Karayılan ‘Evet pazarlığımız yaptık. 3 aşamalı bir pazarlık dedi.’ Kim yalan söylüyor?
- Bana bilgi vereceklermiş ne bilgisi verecekler? Kendileri biliyolar mı?  Bana ne anlatacaksın çıkıp 70 milyonun önünde anlat.
- Tabii ki gizli devlet bilgisi olanlar gizli kalır. Ama bize gizli bilgi dense zaten çıkıp kamuoyuyla paylaşmayız.
 
CHP SÜRECE NASIL ENGEL OLDU?
-CHP bu sürece nasıl engel oldu? Biz ne dedik? Bize bilgi vermiyorsanız, halka bilgi verin dedik. Söylediğimiz bu.  Olası bir başarısızlığın günah keçisini yaratmak istiyorlar. Çözüyorsan, çöz kardeşim. Biz sana ne yaptık? Sadece uyardık. O da bizim görevimiz. Halka bilgi ver demek suç mu? Olayları Kandil’den öğreniyoruz. Neden? Bu ülkenin hükümeti yok mu?  Biz sayın Başbakan çık doğruları anlat belki biz de destek oluruz diyoruz, ama anlatan yok doğruları.
- AKP bugüne kadar çözüm sürecine yönelik ne istedi de biz karşı çıktık? Hangi bilgiyi verdi de dinlemedik.
 
BAŞBAKAN'IN CESARTİ VARSA GELSİN TELEVİZYONDA SÜRECİ TARTIŞALIM
- CHP’deki demokrasi hiçbir partide yok. CHP’de herkes istediğini söyleyebilir. Ama parti disiplinine uyarak. Tabii ki düşüncesini açıklayacak ama ben televizyona çıkma diyorsam çıkmayacak. Bugüne kadar kimseye hiçbir yasak, hiçbir sınırlama gelmemiştir. Ama AKP’de hiçbir milletvekili,  CHP’li bir milletvekilinin karşısına çıkamaz. Yasak getirilmiştir.
- Başbakan cesaret ederse bu süreci tartışmak için televizyonda karşısında çıkarım. Ama cesaret edemez.
 
SÜREÇTE AKTİF ROL ALMAK NASIL OLUR?
- Bu süreçte aktif rol almak nasıl olur? Meclis’e bir yasa gelir, desteklersiniz, aktif rol almış olursunuz. Bilmediğiniz birşeye nasıl destek vereceksiniz. Bizim aktif rol alma şansımız ancak  Meclis’te olabilir.
 
AKİL ADAM AKLINI KİRAYA VERMEZ
- Benim bildiğim akil insanlar toplumda saygınlığı olan kişilerdir. Akil adam aklını kiraya vermeyen sorun karşısında daha soğuk kanlı davranan kişilerdir. Bu akil adamların yapacağı iş değil parlamentonun işi. AKP’nin bir stratejisi var;bana gelecek tepki akil insanlara gelsin.
 
ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER VARKEN BARIŞ OLMAZ
- Eğer bir ülkede  barış olacaksa demokrasi, hukukun üstünlüğü, toplumsal uzlaşma olmalı. Bunlar olmazsa o ülkede barış olmaz. Öğrenciler, gazeteciler, belediye başkanları içeride...
- Eğer bir ülkede yargı bağımsız değilse barış olmaz.  Özel yetkili mahkemeler varsa, iktidarın sopası gibi kullanılıyorsa, o ülkede barış olmaz. Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılmalıdır. O kararlar  yeniden yargılamaya açılmalıdır.
 
TÜRKİYE AHALİSİ DEYİMİ ATATÜRK’E AİT
- Biz milliyetçiyiz ama kafatası milliyetçisi değil. Faşit miyiz? Değiliz. Onu ırkçılar yapar. Türkiye Cumhuriyeti ahalisi deyimi de Mustafa Kemal Atatürk’e aittir.
 
DERSİMLİYİM GURUR DUYUYORUM
- Dersimliyim, Tunceliliyim. Bundan da gurur duyuyorum. Kimsenin etnik kimliğinin, inancının sorgulanmasını istemem.
 
DERSİM ARŞİVLERİ AÇIKLANSIN
- Ben Dersim konusunda bütün ayrıntıları biliyorum. Benden daha bilgili ikinci bir kişi yok. Arşivlerin açıklanmasını istiyorum. Dersim'den sürgün olarak Anadolu'ya gönderilen insanların hakları var. Başbakan’a o hakları iade edecek misiniz etmeyecek misiniz diye sordum. Cevap gelmedi. Bu ülkenin aydınları bu soruyu hiç sormuyor. Niçin?
- Bu ülkede beraber yaşayacağız sorunlarımızı beraber çözeceğiz. Hiçbir zaman geçmişin  acılarına takılıp kalmayacağız. Acılara takılıp kalmak geleceğe intikam duygusuyla bakmak demektir.
 
SEÇİM BARAJI BİZİM İŞİMİZE YARIYOR
- Yüzde 10 seçim barajı mutlaka kaldırılmalıdır. Bu baraj oy hırsızlığıdır.
- Yüzde 10 seçim barajı bizim işimize yarıyor. Ama demokrasiye aykırı. O yüzden kaldırılmasını istiyoruz. Biz CHP olarak demokrasiyi herkes için istiyoruz.
 
KURULUŞ FELSEFEMİZE İHANET ETMEDİK
- CHP kendi tarihinin hiçbir döneminde kendi kuruluş  felsefesine ihanet etmemiştir. Hiçbir zaman etnik kimlik siyaseti yapmamıştır.  İnançları hiçbir zaman siyasette kullanmamıştır.  CHP tüzüğüne uyan kim varsa kapılarımızı açmışızdır. Daha önce hangi  partide siyaset yapmış olursa olsun.
 
MAYINLAR TEMİZLENSİN
- Kendi topraklarımızda mayınların tamamen temizlenmesi lazım. Suriye sınırında mayın arazilerimiz var bunların arındırılıp, köylülere işlemesi için verilmesi lazım.
 
BAŞBAKAN KIBRIS İÇİN YETERLİ ÇABAYI GÖSTERMEDİ
- Kıbrıs’ın uluslararası alanda tanınması konusunda Başbakan’ın yeterli çabayı gösterdiğine emin değiliz. Avrupa Birliği Kıbrıs konusunda verdiği sözü tutmadı.
 
MARAŞ AÇILSIN
- Kıbrıs’ta Maraş şehrinin açılması lazım. Bunun için bir pazarlığa girilmemesi gerek. Maraşı almışsınız bedelini ödemişsiniz, şehitler vermişsiniz. Orası açılmalı hatta orada üniversiteler açılmalı, öğrenci yurtları kurulmalı.  Çok güzel binalar var orada. Yurt sorunu da böylece çözülür.
 
DÜNYANIN EN SAÇMA SORUSU
- Sürekli neden Balbay’ı Haberal’ı aday yaptınız diye soruluyor. Bu dünyanın en saçma sorusudur. Seçimden önce Yüksek Seçim Kurulu'na, Başbakanlığa herkese soruldu, herkes sakınca yok dedi. millet vekili olunca mı sakınca oldu? Biz sayın Başbakan'ın kesinleşmiş cezası olmasına rağmen parlamentoya girmesine destek çıktık Balbay ve Haberal'ın kesinleşmiş cezası yoktu.
 
BİZ HİÇBİR ZAMAN YABANCIYA TESLİM OLMADIK
- Şu an tüketen bir toplumuz ,üreten değil. Bağımsızlığın yolu üretmekten geçer tüketmekten değil. Hiçbir zaman hiçbir CHP hükümeti yabancıya teslim olmamıştır.
- Eğer dış politikada egemen güçlerin taşeronluğunu yaparsanız, size herşeyi yaptırırlar. Size belli egemen güçler görev veriyorlar ve siz onu yapıyorsunuz.
 
SARIGÜL GELSİN, HERKESE KAPIMIZ AÇIK
- Biz CHP olarak bizim ilkelerimizi ve felsefemizi belirleyen herkesi kucaklarız. Sarıgül isterse partiye üye olabilir. Sayın Sarıgül ben gelirsem 3 bin kişiyle gelirim dedi ben de dedim ki neden 5 bin değil? Biz kim gelirse kucaklarız. Biz kapıları kapatan rededen bir parti değiliz.
 
KILIÇDAROĞLU’NU ZORLAYAN SORULAR
Öğrencilerden ve ekran başındaki izletcilerden e-posta ve sosyal medya yoluyla gelen bazı sorular Kılıçdaroğlu’nu zorladı.
- Başbakan süreç hakkında bilgi verse ve verdiği bilgide Öcalan serbest kalacak dese ne yaparsınız?
- Neden sadece Balbay’ı Haberal’ı ziyaret ediyorsunuz? Ergin Saygun’u neden ziyaret etmediniz? Balyoz sanıklarını neden ziyaret etmediniz?
- O mahkemeler bizim bildiğimiz mahkemeler değil, toplama kampı dedim. Orada yatanların büyük bir kısının tek özelliği var AKP karşıtı olmaları.
- Siz Dersimlisiniz Kürdüm ve Aleviyim diyebiliyor musunuz?

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ VİDEOLARI