X
X

Prof. Dr. Mustafa Kibaroğlu; "Patriotlar kalıcı"

29.11.2012 Perşembe 16:17 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Dün gece Genç Bakış'ta tartışıldı!

Türkiye NATO'dan neden Patriot füzesi talep etti? Füzeler kimin için geliyor? Suriye mi? İran mı? Patriotlarda tetik kimin elinde olacak? Türkiye bölgede bir savaşa girer mi? Suriye Türkiye'yi vurur mu? Tüm bu sorular dün gece Genç Bakış'ta tartışıldı. MHP Milletvekili Dr. Sinan Oğan ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Kibaroğlu'nun konuk olduğu Abbas Güçlü ile Genç Bakış Kocaeli Üniversitesi'nden ekrana geldi.

 
İşte programdan notlar;
 
'RUSYA VE İRAN DOĞALGAZI KESEBİLİR'
Dr. Sinan Oğan - MHP Iğdır Milletvekili
 
MECLİSİN HABERİ YOK
- Muhalefet olarak herşeye karşı değiliz. Bunun memleketimizin hayrına olacağına inansak destekleriz. Ama Patriotlar yanlıştır. 
- Meclis'te bu konu gündemde mi? Hayır. Almanya, bize bu füzeleri, gönderirken meclisine soruyor. Biz ülkemize Almanya, Hollanda, ABD askerini davet ediyoruz; ama bunu meclise sormuyoruz. 
- Meclisin milletvekili olarak, bizim bu füzelerin gelişinden resmi olarak haberimiz yok. 
- Anayasamızın 90. Maddesi NATO gibi kuruluşlarla yapılacak  bazı çalışmaların Meclis'e sorulmasına gerek yok der. Bu maddeye atıf yapılıyor. Ama bu çalışmalar, tatbikatlar gibi rutin çalışmalar. Dışarıdan asker getireceksek Meclis'e danışılması gerek.  Getirelim, soralım, Meclis'ten korkmayalım.
 
TETİK BİZDE OLMAYACAK
- Tetik iddia edildiği gibi bizim elimizde değil. Ayrıca NATO kendisiyle beraber angajman kurallarını da getiriyor.
 
PATRIOTLAR TOP MERMİLERİNİ ÖNLEMEZ
- Suriye’den atılan top mermilerini Patriot’lar önlemez. Bu füze savunma sistemidir.
 
RUSYA NEDEN RAHATSIZ?
- Türkiye Aralık ayında  minimum 4 milyar dolarlık hava savunma sistemi alımına karar verecek. Rusya biz size S-400'leri, ABD ise Patriotları verelim diyor. Çin başka bir sistem öneriyor, İtalyan-Fransız ortaklığı başka. İşin içinde para var. Kim getirip sistemini kurarsa bir adım öne geçiyor. Rusya bu yüzden rahatsız.
 
RUSYA VE İRAN DOĞALGAZI KESEBİLİR...
-  Doğalgaz bir dış politika aracı oldu. Biz gazı Rusya ve İran'dan alıyoruz. Dolayısıyla gaz bize karşı baskı unsuru olarak kullanılabilir. Buraya patriot atacaklarına gazı kesseler daha çok zarar verirler. Gaz meselesi başlı başına önemli. Buna karşı önlem olarak yeraltı depoları kullanılabilir ama ne yazık ki bizde yok.
- NATO'nun standardına  göre enerjide bir ülkeye bağımlılığınız yüzde 35'i geçmeyecek. Ama bizim bugün Rusya'ya sadece doğalgazda bağımlılığımız yüzde 60'ın üzerinde. Yetmedi bir de gittik nükleer enerjiyi Ruslara ihale ettik. Ve neticede maalesef ki Ruslara tam anlamıyla bağımlı durumdayı.
 
YABANCI ASKERLER SIKINTI YARATIR
- Patriotlar ile  gelen yabancı askerler terörle mücadelede sıkıntı yaratabilirler.
 
PATRIOTLAR KÜRECİK İÇİN
- İran'dan kalkıp İsrail'e gidecek Şahap füzelerini önleyebilmek için erken uyarı radar sistemi gerekli. Ve İran'dan kalkan bir füzeyi ateşleme anında tespit edebilecek en uygun nokta Kürecik. İran ilk vuracağımız yerlerden biri Kürecik diyor. Demekki Patriotlar da Kürecik'i korumak için geliyor.
 
GERÇEKTEN İHTİYAÇ VAR MI?
- Buraya NATO toprağı gözüyle bakmamak lazım. Bizim gerçekten Patriotlara ihtiyacımız var mı? Buna bakmak lazım.
 
ONE MİNUTE SONRASI İSRAİL'LE TİCARET ARTTI
- Filistin mazlum bir halktır. Elbette, Filistin’in yanında olacağız. Peki, Irak’ta Amerikan askerlerine dua etmedik mi, orada ölenler Müslüman değil miydi?
- One minute'ten sonra İsrail'e ihracatımız yüzde 29, ithalatımız yüzde 35 artmış. En yakın müttefikimizle bile ticaretim böyle artmamış. Siz düşmanınızla ticaret yapar mısınız? Ben yapmam çünkü İsrail'le yapılan her ticaretin Gazze'ye bomba ve kurşun olarak gideceğini bilirim.
 
BÖLGE DİLİ BİLEN BÜYÜKELÇİMİZ BİLE YOK
- Dışişleri bakanına sordum Orta Doğu’da kaç büyükelçimiz Arapça biliyor diye. 0 tane. Eğitim bu işte. Eğer sen Arapça bilen bir büyükelçi yetiştirememişsen Ortadoğu'nun lideri filan olamazsın.
- Dünyada bölge uzmanı diye bir kavram var. Bizde yok. Bölge dili bilmeden bölge lideri olamazsınız.
 
YAŞANANLAR TÜRKİYE'DEN TOPRAK KOPARTMAK İÇİN
- Tüm yaşananların temel amacı İsrail'in güvenliğini korumak Türkiye, Suriye, Irak ve İran'dan bir toprak parçası kopartmak içindir.
 
ŞAM'A DEĞİL KANDİL'E GİRELİM
- Terör bu ülkenin bir numaralı sorunudur. Bizim önceliğimiz, AB, Suriye, İrab, Irak değil. Bizim önceliğimiz akan kanın durmasıdır.
- Üç saatte Şam'a değil bir saatte Kandil'e girelim. Bizim için asıl tehdit Şam değil.
 
'ANITKABİR'DE NÜKLEER SİLAH ARAYABİLİRLER'
Prof. Dr. Mustafa Kibaroğlu - Okan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı
 
SURİYE GİDERAYAK TÜRKİYE'Yİ VURABİLİR
- Suriye kimyasal ve biyolojik silah sahibi. Suriye'nin giderayak, bu rejim yıkılacaksa bu işi başıma açan ülkelerden birisi Türkiye'dir diye bu füzeleri Türkiye'ye göndermesi ihitmali ciddiye alınan bir sorun haline dönüşmüştür. Düşük bir ihtimal bile olsa devlet buna karşı önlem alıyor.
 
PATRIOTLAR UZUN SÜRE KALABİLİR
- Patriotlar savunma amaçlı kullanılan sistemler.
- Bülent Arınç basın toplantısında açıkladığına göre bu Patriotlar  Suriye'den gelen balistik füze tehdidine karşı.
- Söylenmese dahi tahmin ediyorum ki bu kez Patriotlar sırf Suriye yüzünden değil İsrail İran çatışmasını da uzun vadede dikkate alarak Türkiye'deki üslere saldırı ihtimaliyle de geliyor.
- Patriotlar Türkiye'de beklenenden daha uzun süre kalabilir.
 
İRAN TÜRKİYE'YE SORDU MU?
- İran ve Rusya yıllarca İran'ın S-300 füzelerini alması konusunda müzakereler yaptı. Ve İran da Rusya da bu müzakereleri yaparken Türkiye'ye ye sormadı.
 
NATO'NUN EGEMEN TOPRAĞIDIR
- NATO ülkelerinin savunmakla yükümlü oldukları topraklar NATO ülkelerinin tümünün egemen topraklarıdır.
 
ANITKABİR'DE NÜKLEER SİLAH ARAYABİLİRLER
- Nükleer teknolojinin Türkiye'ye getirilmesi, nükleer enerji santralleri kurma çabaları başta ABD ve onun etkisi altındaki Almanya, Kanada gibi ülkelerce engelledi.
- Türkiye Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın son derece güçlendirilmiş denetim mekanizmasını imzalamış ve onaylamıştır. Bu gelip buradaki tüm binaları arama yetkisi veren bir anlaşmadır. Hatta yarın birgün Anıtkabir'de 5 kg plutonyum saklanıyor diye araştırılmak istenebilir. Bu yetkiyi bile veriyor.

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ VİDEOLARI