X
X

'Savaş çıkmaz'

04.10.2012 Perşembe 17:02 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Sıcak gündem Genç Bakış'ta tartışıldı. Konukların görüşü ortaktı; 'Suriye ile aramızda savaş çıkmaz'

Şanlıurfa'ya düşen Suriye bombası, Türkiye'nin dış politikası, terörle mücadele, Özal'a suikast iddiaları... A'dan Z'ye gündem dün gece Abbas Güçlü ile Genç Bakış'ta tartışıldı. İstanbul Kadir Has Üniversitesi'nden canlı yayınla ekrana gelen Genç Bakış'ın konukları eski bakanlardan Sabah Gazetesi Yazarı Hasan Celal Güzel ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Özdağ idi.

İşte konukların gündeme dair önemli tespitleri;
Hasan Celal Güzel - Sabah Gazetesi Yazarı
Savaş çıkmaz
- Elbette kimse savaş yanlısı değildir. Ama bazen savaş da bir zaruret halen gelir.
- Hükümet Suriye ile iyi ilişkileri devam ettirmek için çok uğraştı. Ama Esad'ın niyeti ortada. Baas diktasını devam ettirmek istiyor ve adam öldürüyor. Bir defa buna seyirci kalamayız. Bir de PKK terörü ve PYD gerçeği var.
- Ben demiyorum ki Suriye'ye gidip Halep'i filan, bizim eski yerleri alalım. Ama neticede bize saldırılmıştır uçaklarımız düşürülmüştür. Hükümet bu konuda cevap vermekte gecikti. Şimdi ikinci olarak Akçakale'de kazaen de olsa bu kadar insanımız hayatını kaybetmişken bizim cevap vermememiz olmazdı. Ama bundan bir savaş çıkmaz.
Ayrı bir Nusayri devletine mani olmamız gerek
- Ben bundan sonra Suriye'de yeni bir idarenin kurulmasından yanayım ve bu mutlaka olacak. Bizim bu esanada mutlaka devreye girip yeni kişilerle arayı bulmamız, ayrı bir Nusayri devletine mani olmamız ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumamız lazım. Bunun için de aktif bir politika gerek.

Hem Ortadoğu'nun lideriyim deyip hem de susmak olmaz
- Hem ben Ortadoğu'nun liderliğim, seyirci kalmayacağız diyeceksiniz hem de vatandaşlarınız topa tutulacak, uçaklarınız düşürülecek, siz seyredeceksiniz böyle şey olmaz.

28 senedir ilk kez terörle gerçek mücadele
- Terör son dönemde inişe geçti. 28 senedir ilk kez son 6 ayda terörle gerçek mücadele yapılıyor. Daha önce hiçbir zaman terörle güvenlik mücadelesi etkin bir şekilde yapılmadı.
- Şu anda terör örgütünün yarısından çoğu tamamen tasviye edilip etkisiz hale getirilmiştir. Ama Türkiye'de liberal maskeli bazı kişiler ortaya çıktılar ve özellikle BDP eliyle bunu durdurabilmek ve PKK'ya zaman kazandırmak için yine pazarlık hikayelerini gündeme getirdiler.
Seneye bu zamanlar PKK biter
- Terörle mücadele gevşetilmez ve bu şekilde devam ederse gelecek sene bu zamanlar PKK'dan artık kimse söz etmeyecektir.
Gerektiğinde müdahale edilmelidir
- 1 Mart tezkeresi konusunda Türkiye daha etkin davranmalıydı. Orada bizim silahlı gücümüzün olmaması, birçoğu da şirket elemanı olan vahşilerin 1 milyon 600 bin kişiyi şehit etmesine sebep oldu. Yani bazen müdahale gerçekten gerekli olabilir. 1 Mart tezkeresi geçse ve biz oraya gitseydik şimdi PKK denilen bir kuruluştan söz edilebilir miydi? Aynı şekilde Suriye de böyledir. Bu yüzden de gerektiğinde mutlaka müdahale edilmelidir.
Uludere'de hata var kötü niyet yok
- Uludere'de TSK işi gücü bıraktı da orada birkaç genci öldürmek için uçak mı gönderdi? Bunu en insafsızlar bile söyleyemez. Ama neticede hepimizi çok üzen bir olay oldu ve sonrasında kriz yönetimi iyi yapılamadı. Bombalama emrini veren kişiler sonradan cezalandırıldı ama bu ilan edilemedi ve istismara devam edildi. Bir hata var tabii ki ama kötü niyet asla yok.
Başbakan açılımla, müzakereyle terörün çözülmeyeceğini gördü
- Demoratik açılımla, Kürt halkının talep ve ihtiyaçlarıyla terörün hiçbir ilgisi yok. Bu ihtiyaçlar karşılanmadığı için, özgürlük olmadığı iddiasıyla filan terör yapmıyorlar ki. O işin bahanesi. PKK terör örgütü bir ticari şirkettir. Tek meselesi de kan akıtmaktır. O yüzden siz istediğinizi verin, ayrı bir devlet kurup Türkiye'yi parçalamadıkça tatmin olmayacaklardır. O yüzden akıllı olmak gerek. Yok kardeşim sizin açılım yapmanızla hiç ilgisi yok bu işin. Adam terörü sizi parçalamak için kullanıyor. Bir takım aydın geçinen kişiler de buna kanıyorlar. Ama son 6 ayda sayın Başbakan bunun böyle olduğunu nihayet gördü. Ve son kongrede de ben bu sorunu Kürt kardeşlerimle çözmek istiyorum dedi. Yani İmralı ile Oslo ile bu iş çözülmez.
Ben başbakan olsaydım Irak'ın ve Suriye'nin yarısı bizimdi
- Ben bugün başbakan olsaydım Irak'ın ve Suriye'nin yarısı bizimdi. Şaka yapmıyorum. Çünkü Atatürk'ün de daha önceki İstanbul Hükümeti'nin de ilan ettiği sınırlar içerisinde; Batı Trakya vardı, Batum, Musul, Kerkük, Halep ve bütün Kuzey Irak vardı.
- Kerkük petrollerinde bizim hakkımız vardı biz ondan da vazgeçtik.
- 1926 anlaşmasına göre resmen Irak'ın kuzeyinde 70 km ilerleme hakkımız var bizim. Kanunen.
Menderes, Özal, Erdoğan... Üç altın halka
- Adnan Menderes, Turgut Özal ve Recep Tayyip Erdoğan... bunlar Türkiye tarihinde üç altın halkadır, değişimi, dönüşümü sağlayan insanlardır. Türkiye'yi refaha kavuşturdular, ilerlettiler.
AK Parti kongresi muhteşemdi
- AK Parti kongresi muhteşemdi. Kurultay partisi olan ve üç ayda bir kurultaycıklar yapan CHP'den tamamen farklıydı. Sayın Başbakan Türkiye'nin yüzde 50'sine değil yüzde 90'ına hitap etti. Onun için hoşlanmadılar. O eski solcu yei liberal geçinen malum adamlar Başbakan çıkacak, tamam artık mücadeleyi kestim oturalım müzakere edelim demesini beklediler.
Barzani'nin kongreye çağrılması gerekiyordu
- Barzani'nin o kongreye çağrılması gerekiyordu. Çünkü Irak'ta Maliki dahil herkes çağrılmıştı, Suriye ile çatışma ihtimalimiz vardı ve bir cephe de Kuzey Irak'ta açmaya gerek yoktu.
2023'te milli geliri 25 bin dolar olacak.
-2023'te Türkiye'nin fert başına düşen milli geliri en az 25 bin dolar olacak.
AK Parti ANAP'tan daha ileride
- AK Parti ANAP'tan daha ileridedir. Özal'ın 10 senelik kesintisiz bir başbakanlık ve icraat dönemi geçirmedi ki. Şimdi AK Parti'nin en büyük şansı o. Ve önlerinde en az bir 10 seneleri daha var. Çünkü Kılıçdaroğlu'na ya da Bahçeli'ye kalırsa yüzde 10'ları 20'leri geçmeleri çok zor.
ÖZAL'IN ÖLÜMÜ
- Ahmet Özal'a bir bakıma da hak veriyorum. İki gündür benim bile uykularım kaçıyor, mezarında rahatsız edilmesi beni de rahatsız ediyor. O yüzden Özal ailesini kınamıyorum tabii ama biraz geç kalındı. Ama 19 sene sonra da olsa bu karar çok isabetli. Ben her hafta Anadolu'da konferans veririm bana ilk sorulan soru Özal öldürüldü mü? Gerçekten bir zehirlenme alameti tespit edilirse bunun üzerine gitmek gerekir. Bu güne kadar belki de hissi sebeplerle ihmal edildi.
- Özal son günlerinde seyahate çıkmadan evvel bana telefon etti. O dönem ben Yeniden Doğuş Partisi'ni yeni kurmuştum. Aramızda bir soğukluk vardı. Beni aradı ve "Seninle ne zamandır görüşmüyoruz. Ben cumhurbaşkanlığından istifa etmeye karar verdim benimle birlikte siyasete var mısın?" dedi ben de hiç partimi filan düşünmeden evet dedim. Ama ömrü vefa etmedi. Eğer siyasete dönmüş olsaydı çok büyük ihtimalle tek başına iktidara gelirdi. Ayrıca Özal sıradan bir devlet adamı değildi. Rusya'nın kuyruğuna basmıştı. Çünkü Türk dünyasında bir federatif birleşmeye doğru gitmenin adımlarını atmıştı. Yeni Osmanlı vizyonu getirmeye çalışıyor, bir taraftan da terör meselesini kendine has yöntemlerle çözmeye çalışıyordu. Tabii terörün ticaretini yapanlar da bundan memnun değildi. Bir taraftan Ergenekoncular da bundan memnun değildi. Yani Özal'ı öldürmek için sebebi olan kimseler epeyce vardı.
 - Ayrıca Özal'ın naaşının 19 yıl sonra hala bozulmamış olması beni çok hislendirdi. İnşallah eceliyle ölmüştür ama şehit olduysa da bilmemiz lazım.
AK Parti Prof. Dr. Ümit Özdağ - Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi
Bu kötü gelişme bilinçli bir saldırı değil
- Türkiye-Suriye arasında savaş çıkacağını düşünmüyorum. Çünkü küresel güçler ABD, Rusya ve Çin böyle bir savaşa karşı. Suriye de savaş istemiyor. Zaten böyle bir kötü gelişmenin Suriye'nin bilinçli bir saldırısı olduğunu düşünmek pek mümkün değil. Çünkü Türkiye Suriye'ye savaş açarsa Şam rejimi kısa zamanda devrilir.
- Uçak düşürülmesi için aynı şeyi söyleyemem o çok bilinçli bir girişimdi onunla bunu karıştırmamak lazım.
Suriye tazminat öder
- Suriye sonuna kadar geri adım atacak, Türkiye'yi yatıştırmak adına tazminat dahil her türlü hukuki yolu daha baştan kabul edecektir.
- Suriye'nin arkasında büyük bir destek var. Bölgede iki blok oluşmuş durumda; Irak - İran - Suriye ve Hizbullahın oluşturduğu blok diğeri de Türkiye - Katar - Suudi Arabistan, bir ölçüde Barzani ve daha arkada biryerde İsrail'in oluşturduğu bir blok. PKK bu blok arasına ve her ikisinde de dostları var bu da ona manevra alanını genişletme imkanı veriyor. Bir tarafın arkasında ABD ve AB var ama ne kadar sağlam durdukları belli değil. Diğer tarafın arkasında Rusya ve Çin var. Rusya sağlam duruyor Çin ise ABD'nin bizim arkamızda durduğu kadar.
Türkiye İran için çok önemli
- Biz İran'ın dünyaya açılan gırtlağıyız o yüzden İran Türkiye'ye karşı çok sert bir çıkış yapamıyor ama İran asimetrik savaşta uzmanlaşmış bir ülke. Bugün PKK terörünün yükselmesinde İran'ın ciddi bir payı olduğunu görüyoruz.- Türkiye'nin İran'a sunmuş olduğu imkanlar İran'ın Türkiye'nin Suriye politikasına katlanmasına sebep oluyor. İran için Suriye, Türkiye için Azerbeycan neyse onun iki katı. Buna rağmen Suriye politikamıza katlanıyor yani Türkiye İran için o kadar önemli.
Bölgesel güç olmayı daha başaramadık
- Türkiye küresel güç filan değil dünyada tek bir küresel güç var ABD. Çin bile bir bölgesel güç. Türkiye de bölgesel güç olmaya çabalayan bir ülkedir.
- Ortadoğu'da bir bölgesel güçseniz size sorulmadan birşey yapılmaması gerekir. Ama Fransızlar Libya'yı bombaladı, toplantıya bizi davet etmediler, bombalayacaklarını bile haber vermediler. Kafkaslar'da Azerbeycan'dan başka bir etkimiz yok. Balkanlar'da atılım içinde bir politika var ama henüz bir sonuç doğurmadı. Bölgesel güç olunacak alanların hiçbirisinde henüz bölgesel güç olmayı başarabilmiş değiliz.
Ortadoğu'da mezhep merkezli politika
- Benim gördüğüm kadarıyla son dönemde Ortadoğu'da mezhep merkezli Suudi Arabistan - Katar eksenli bir dış politika izlemeye başladık.
Bu kış kent terörü artar
- Terör artmaya devam ediyor ve bu sene kış aylarında kent terörünün de artacağını düşünüyorum.
- Teröre karşı hala sağlam ve uzun vadeli bir konsept oluşturulabilmiş değil. Abdullah Öcalan'ın kardeşinin adaya götürülüp Öcalan'la konuşturulmasını ve sonra çıkıp müzakere mesajı vermesini yanlış buluyorum.
15 bin PKK'lının PYD ile birleşmesi için Öcalan talimat verdi
- Financal Times'ta çıkan bir habere göre; Öcalan yaptığı son görüşmeden sonra Suriye'nin kuzeyinde 15 bin PKK'lı ve PYD'linin birleşmesini ve Suriye'deki iç savaşa karışmadan bölgede hakimiyet kuracak şekilde bir örgütlenme içerisine girmesinin talimatını verdi. İlginç olan şu ki; bugün internette bir gazetemizde bu haber vardı ama Öcalan'ın PKK'ya vermiş olduğu bu talimat bölümü çıkarılmıştı. Neden? Çünkü geliştirilmeye çalışılan müzakerenin mantığına ters düşüyor.
AK Parti Kongresi Abdullah Gül ve Cemaat ile yol ayrılığını tescil etti
- Bu kongre bir tek parti ve tek adam kongresidir. Düşünün Bülent Arınç Hükümet Sözcüsü ve partinin ikinci adamı Merkez Yürütme Listesi soruldu bilmediğini söyledi. Türkiye'de demokratik dönüşümü gerçekleştirdiği iddiasını taşıyan, ileri demokrasiyi savunan partinin kongresinde tek seçici var. Bu bir demokratik parti kongresi değil. Ayrıca bu kongre Abdullah Gül ile tüm yolların ayrıldığı kongre. Gelecek Abdullah Gül Erdoğan'ın yaptığı konuşmada yok. Abdullah Gül buna cevabı ertesi gün parlamento açılışında veriyor. Aynı zamanda Cemaat ile AK Parti'nin koptuğunun tescil edildiği bir kongre oldu bu.

Component Name: AutoContentCreater - Error:503 Backend fetch failed

Error 503 Backend fetch failed

Backend fetch failed

Guru Meditation:

XID: 387823185


Varnish cache server