X
X

Süheyl Batum'dan Genç Bakış'ta önemli açıklamalar!

21.02.2013 Perşembe 17:32 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

"Sarıgül'ün gelmesini isterim" "Çankaya'ya gitmedim, gitmem"

CHP'de neler oluyor? Baykal'ın konuşması geri dönüş sinyali mi? Sarıgül İstanbul adayı olacak mı? Partide ayrışma var mı? Ana muhalefet partisi müzakerelere nasıl bakıyor?  CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum Abbas Güçlü ile Genç Bakış'ta gençlerin sorularını yanıtladı.
 
İşte dün gece Kadir Has Üniversitesi'nden ekrana gelen Genç Bakış'ın özeti.
 
Baykal genel başkanlığa geri dönecek mi?
-CHP'de büyük çalkantılar yok. Sayın Deniz Baykal'ın geri döneceğim beklentisi içinde olup olmadığını bilemem ama böyle bir ortam yok. Emin olun ulusalcılar, yenilikçiler kavgası filan da yok. CHP'nin 99.9'u ulusalcıdır. Yani ulusunu, yurdunu seven insan manasında ulusalcı.
 
Sarıgül'ün gelmesini isterim
-Mustafa Sarıgül Amerika'ya gitmiş. Yarın gelir Sarıgül başarılı olur ya da partiye girer de Amerikan politikalarını uygularsa hep beraber neden bunları yapıyorsun diye sorarız. Sarıgül partiye gelecek mi gelmeyecek mi bilmiyorum. Ama Türkiye'de insanların bugün bu cumhuriyeti seviyorsa  ve birşeyler yapabilecek, anlatabilecek konumdaysa bir araya gelmesinde yarar görüyorum. Sarıgül Şişli'yi gerçekten önemli bir merkez haline getirebilmiş bir kişidir. Ben nasıl Yılmaz Büyükerşen DSP'den ayrılıp CHP'ye geldiğinde çok sevindiysem Sarıgül'ün de gelmesini isterim. Çünkü belediyecilik hizmeti nasıl yapılır, okullar nasıl yenilenir bunu anlatması açısından çok önemli görüyorum. Türkiye'de bişey yapmış,  başarılı olmuş insanlar biraraya gelip bu cumhuriyetin potansiyelini ortaya çıkaralım diyorum.
 
Bizim millet dediğimiz olgu ırka dayanmaz
- CHP hiçbir zaman ırkını, dinini, dilini diğerlerinden üstün gören, kafatasçı ve gerici milliyetçilik anlayışını benimseyen ve bu tür insanların yer aldığı bir parti değildir. Bugün CHP'de var olduğu iddia edilen -ki bana göre yoktur- bir milliyetçilik olgusu Türkiye'de oynanmak istenen oyunun bir sonucudur. Bizim millet dediğimiz olgu ırka dayanmaz, etnik kökene dayanmaz.
 
- Ben Birgül Ayman Güler'in arkasındayım dedim. Eğer çıkıp Türkler ile  Kürtler eşit olmaz dese kimse arkasında olmaz. Böyle bir Birgül Ayman Güler de CHP'de olmaz. Öyle bir anlamı olsa hepimiz  binlerce kez  Kürt kökenli vatandaşlarımızdan özür dileriz.
 
- Bir ortamda yasa tartışılırken BDP'nin bütün temsilcileri çıkıyor; 'zaten cumhuriyet de ırkçıdır, siz de doğuştan ırkçısınız, sizin babanız da ırkçıydı...' hep bunları anlatıyorlar. Böyle bir ortamda Birgül Ayman Güler de çıktı dedi ki; Kürt milliyetçiliğine yönelik bir söylemi bize ilericilik diye yutturmaya çalışmayın. Bizim ırka, dine, dile, etnik kökene, birinin üstünlüğüne kesinlikle dayanmayan sosyolojik anlamdaki 'ulus-millet' anlayışımızla sizin meydana getirmek istediğiniz, sadece Kürt ırkına dayalı 'milliyet' olgusu aynı şey değildir. Siz sürekli bundan bahsediyorsunuz ama biz Türk milleti derken bunu kastetmiyoruz.
 
- Sırrı Sakık Meclis'te açıkça "Balkanlardan, Kafkaslardan gelenler haddinizi bileceksiniz. Dağdan gelip bağdakini kovmak yok" dedi.  Türkiye'de bu hiç tartışıldı mı? Başbakan hiç Sakık yanlış söyledi dedi mi? Demedi. Ama Birgül Ayman Güler ırkçıymış. Peki bu size tesadüf gibi mi geliyor? Bu bir tesadüf değil.  Türkiye'deki ulus olgusunu parçalamak için yapılan bilinçli birşey.
 
Hakan Fidan soruşturulmalı, cezalandırılmalı
- CHP İmralı ile görüşerek hiçbirşeye başlamaz. CHP Türkiye'nin partisidir.
- Araştırmalara göre halkın çoğunluğu İmralı ile görüşmelere sıcak bakmıyor.
- Hakan Fidan ile MİT'i ayrı tutuyorum. Hakan Fidan'ın Oslo görüşmelerinde kullandığı ifadeler için mutlaka soruşturulması, cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum.
- 'Abdullah Öcalan ile görüşülmezse bu işe çözüm olmaz. O çözer.' Bizi böyle bir noktaya sıkıştırmaya çalışıyorlar. Peki nereden çıktı bu? Çünkü Amerika böyle istedi.  Bizim çözüm önerimiz 4 partinin yanyana gelip, milletvekillerinin birlikte çözüm üretmesi.
 
Başbakan'ı klonladılar mı?
- Kaç tane Başbakan var? Biz bilmiyoruz da klonlanmış mı? 4 tane klonu mu var? Biri çıkıyor görüşen şerefsizdir diyor, ertesi gün görüştük ne var diyor. Bir tanesi çıkıyor Öcalan'ı asalım diyor, ertesi gün Hakan Fidan'ı gönderip Anayasa konuşalım diyor.
 
Çankaya'ya gitmedim, gitmem
- Çankaya'ya gitmedim çünkü Yargı'nın elegeçirilmesinde inanılmaz etkisi olan 2010 referandumunun 10 gün öncesinde, daha cumhurbaşkanı onaylamadan 15 anayasa hukuçusu toplanıp Gül'e  bir mektup yazdık.  Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nden metni aldık diye teyit almamızdan yaklaşık 1 saat sonra öğrendik ki sayın Cumhurbaşkanı onaylamış ve göndermiş. Ciddi bir Cumhurbaşkanı'na 15 anayasa hukukçusu, 'lütfen şuna bir bakın, bu madde kötüdür onaylamayın' dediğinde, eğer ciddiye alıyorsa en azından şimdilik bekletin, yarın onaylarız,  gece düşünmüş gibi yaparız, der. Boşver ya deyipte hemen imzalayıp gönderirse ben o günden sonra sayın Cumhurbaşkanı'na anayasa yapıyoruz diye gitmeyi kendime ikiyüzlülük olarak görürüm. Hiçbir zaman gitmem.
- Ama bir siyasetçi olarak kendimi bağlayamam. Bakan olsam, derlerse ki gitmen gerek o zaman giderim. Ama ben siyasetçilerin dedikleriyle yaptıklarının farklı olmasına çok huzursuz oluyorum. Namuslu, onurlu, dürüst bir insan olarak bunu söylediğim bir insanın karşısına gitmek istemem.
 
Kamuda türbana neden hayır?
- Kamuda türbana hayır diyorum.  Çünkü laik bir devlette ben Müslümanım, Hristiyanım, Museviyim, ben uyguluyorum, ben uygulamıyorum olmaz. Hatta bırakın türbanı, devlet renksiz, kokusuz olması gerektiği için, ben Atatürkçü bilmem ne derneğinin üyesiyim diye onun rozetini bile takıyorum dememli bir hakim. Başka ülkelerde de aynen böyle.
 
CHP anayasa çalışmalarında engel değil
- Şu anayasa çalışmalarında AKP bir özgürlük, hak ve güvence veren bir ibare, düzenleme getirmiş de CHP hayır demiş değildir. Getirip göstersinler özür dileyeceğim. Bir tane bile bizim engel olduğumuz böyle bir madde yok.

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ VİDEOLARI