X
X

Türklük kavramı ve vatandaşlık tanımı Genç Bakış'ta tartışıldı

11.04.2013 Perşembe 16:54 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Sıcak gündemin önemli başlıkları Türklük kavramı ve Anayasa’daki vatandaşlık tanımı dün gece Abbas Güçlü ile Genç bakış’ta tartışıldı.

İzmir Gediz Üniversitesi'nden canlı yayınla ekrana gelen Genç Bakış’ın konukları Prof. Dr. Mümtaz’er Türköne ve Prof. Dr. Ümit Özdağ idi. İki eski arkadaşın tatlı sert tartışmaları zaman zaman herkesi güldürdü.
 
İşte dün geceki Genç Bakış’ın özeti!
 
Prof. Dr. Ümit Özdağ – 21. Yy. Türkiye Enstitisü Başkanı
TÜRKLÜK ANAYASA’DAN ÇIKSIN DİYEN YÜZDE 6

-  Bizim anayasamızda yazan Türk tanımı değil, vatandaşlık tanımı.
-  'Türklük Anayasa'dan çıksın' tezinin arkasındaki gerçek destek yüzde 6'nın ötesinde değil. Bu oran da terörist örgütün siyasal temsilcisi olan partinin aldığı oydur. Yüzde 94 çoğunluğun Türklük tanımıyla bir sorunu yok.
 
ÖCALAN’A BİR TELEVİZYON, BİR EYALET SİSTEMİ
- Bir şeyler alınıyor ve bir şeyler veriliyor. Başbakan sadece bir televizyon verdik hepsi bu diyor. Ben buna inanmıyorum. Çünkü arkasından yine kendisi  çıkıp ‘2023'te eyalet sistemine geçebiliriz’ dedi. O zaman televizyonun yanında Abdullah Öcalan'a bir de eyalet sistemi verildi.
 
300 AYDININ İMZASI KORKUTTU
- Bütün siyasi partilerden bağımsız olarak, bu coğrafyada yaşayan, Hakkari'den Edirne'ye kadar milletin büyük çoğunluğu bu gelişmelere karşı. Tabandan tepki geldiği için AKP'nin, daha önce çıkartacağını ifade ettiği Türk milleti ifadesi, ilk taslakta var.  300 aydın imza attı, ondan korkup Türk milleti ifadesini koydular.
- Ama taslakta Türk Milleti ifadesini getirirken ilk 3 madde bundan sonra değişmez maddeler olmayacak, yani bunu değiştirebilirim, de diyorlar.
 
DİNDARLIK VE MİLLİYETÇİLİK BİR ARADA OLUR
- Her türlü milliyetçiliği ayaklar alına alan bir Başbakan var. Oysa biz dindarlıkla milliyetçiliğin ancak bir arada olabileceğini ve vatanı, milleti sevmenin dinimizin emri olduğunu düşünüyoruz. Diğer türlüsü bir sömürge Müslümanlığı zeminine kayıyor ki onun yansımalarını ne yazık ki Türk bayrağının adını da değiştirelim diye ortaya-çıkan arkadaşların ifadelerinde görüyoruz.
 
BU TOPLUM HİÇBİR TARİHTE IRKÇI OLMADI
- Tahsilimi Almanya'da yaptım. Irkçılığın ne olduğunu iyi bilirim. Irkçı Almanya'da Yahudi bir SS subayı gördünüz mü hiç? Ya da rejimin entelektüellerinden birinin Yahudi olabileceğini düşünür müsünüz? Irkçılık budur. Irkçılık batı toplumlarının bir hastalığıdır. Bu toplum hiçbir tarihte ırkçı olmamıştır. Bir-iki kişi ırkçılığın fantezisini yapabilir ama Cumhuriyet’in millet tanımı asla ırkçı bir zeminde olmamıştır. Bugün Türkiye'de ırkçılık yapan varsa o da PKK terör örgütüdür.
 
BÜTÜN ÖRGÜT KONUŞMALARI TÜRKÇE
- 'Kürtçe savunma yapmak istiyorum' diyor ama KCK tutuklularının hiçbirisinin Kürtçe savunma yapacak kadar Kürtçe bildiğini düşünmüyorum. Bütün örgüt konuşmaları Türkçe yapılıyor.
 
‘NE PAHASINA OLURSA OLSUN BARIŞ’  DİYEN NE DEDİĞİNİ BİLMİYOR
- Şimdi bir barış çılgınlığı var Türkiye'de. Ne pahasına olursa olsun barış! Bu dünya tarihin en aptalca şeyidir. Çünkü ne pahasına olursa olsun yapılan barış daha büyük bir savaşın temelini atar. Barış adil olmalıdır, doğru olmalıdır. Ne pahasına olursa olsun barış diyenler, ne dediklerini bilmiyorlar.
 
BENİM ÖNERİM DEVLETİN AYAĞA DÜŞMEMESİ
- Benim önerim, devletin ayağa düşmemesi, terör örgütüne teslim olmaması ve terörü bitirmesi. Terörü bitirmek için de devletin elinde yeterince imkan var. Ben Türkiye'nin büyük devlet olduğuna ancak Türk Ordusu Kuzey Irak'a girip bir tek PKK kampı kalmayacak şekilde o bölgeyi işgal ettiği zaman inanırım.
 
NEVRUZDA TÜRK BAYRAĞI OLMAMASINA SEVİNDİM
- PKK zemininin Türk bayrağı ile bir sorunu yok derseniz, burada bir sorun var. Hem adam ayrı devlet kurmak isteyecek, hem de sizin bayrağınızla bir sorunu olmayacak. Bu doğru değil.
- Nevruzda Diyarbakır'da o kalabalığın Türk bayrağı taşımamasına ben hiç üzülmedim. Türk bayrağı taşısalardı üzülürdüm. Çünkü o grubun hem PKK bayrağı ve Öcalan resmi hem de Türk bayrağı taşımasını samimi bulmuyorum.
 
PKK ORTADAN KALKARSA MHP NE YAPAR?
- Komünizm bitti MHP olmaz denilirdi ama MHP hala var. 10 sene sonra AKP'nin olup olmayacağı tartışılır ama Türk milliyetçiliği ve MHP 10 sene sonra değil 100 sene sonra da olacaktır. Ana damardır çünkü.
 
Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne - Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi
TÜRKLÜKTEN KİMSE RAHATSIZ DEĞİL
- Kürtler de dahil, Türkiye'de Türk kavramından rahatsız olan hiçkimse yok.
- Türklük kavramı aşkınızı ağaca kazır gibi biryerle kazınan birşey değil.
 
30 YILDIR 66. MADDE YÜZÜNDEN KAN DÖKÜLÜYOR
- Bir kere Anayasa'dan Türklük çıkmıyor. Yok böyle birşey.  Ama Anayasa'nın 66. Maddesi'nde yazan 'Vatandaşlık bağıyla bağlı herkes Türktür' ifadesi sorunlu bir tanım. 1924'ten beri takip edilen asimilasyon politikalarının formülü bu. Herkese Türk diyor, özü bu. 30 yıldır bu söz ve bunun tezahürleri yüzünden kan döküldü. Anayasa'da böyle bir tanıma gerek var mı? Olmasa neyimiz eksilir? Burada tanımlanan vatandaşlık değil Türklük.  Dünyada hiçbir anayasada böyle bir şey yok.
- Anayasa’da herkese Türk dediğiniz zaman herkes Türk oluyor mu? Bu madde delinin bir kuyuya attığı taş, kırk akıllı çıkarmaya çalışıyoruz. Türklük bugüne kadar  Anayasa ile mi yaşadı?
 
MİLLİYETÇİLİK VE ULUSALCILIK
- Bugün genellikle, laik ve herhangi bir dini vurgusu olmayan milliyetçilik anlayışını ifade etmek için ulusalcılık ifadesi kullanılıyor. Milletin manevi, ahlaki değerlerinin içinde din ve inanç da vardır şeklinde yaklaştığınız zaman da millet ve milliyetçilik kullanılıyor. Yani milliyetçiler aynı zamanda dini inancı da o milleti meydana getiren unsurlardan biri olarak kabul eder. Ulus diyenler ve ulusalcılar da bunu reddediyorlar. Böyle bir ayırım fiili olarak yerleşmiş vaziyette.
 
HER TÜRLÜ MİLLİYETÇİLİK DENİLEN ETNİK MİLLİYETÇİLİK
- Başbakan'ın her türlü milliyetçliği ayaklar altına aldım lafına ben de katılıyorum. Çünkü her türlü milliyetçilikle kastettiği etnik Türk ve Kürt milliyetçiliği.
 
APO’YU PAŞA YAPALIM
- 2007'de Apo'yu paşa yapalım anlamına gelen bir söz söyledim. Çünkü Osmanlı Devleti kendisine isyan edenleri gerekli gördüğü zaman paşa rütbesi ise durdurup, barışı, huzuru sağladıktan sonra gereğini yapıyordu. Ben bu çözüm yeteneğini hatırlatmak için bunu söyledim.
 
SORUN 83’TE ÇIKAN BİR YASAYLA BAŞLADI
- Neden bu hale geldik? Kimlerin başımıza sardığı sorunu çözüyoruz diye sormamız lazım. 1983 yılında askeri konsey giderayak bir kanun çıkarttı. 2932 sayılı Kanun'da 'Türkçe dışındaki dillerin, sosyal hayatta kullanılması yasaktır' deniliyor. Bu kanun 1991 yılına kadar yürürlükte kaldı. Sizin insanların ana dilleriyle, kimlikleriyle ilgili haklarını, özgürlüklerini bu şekilde engellemeye, aşağılamaya hakkınız var mı? Bundan çıktı kavga.
 
GELECEK SENE NEVRUDA TÜRK BAYRAĞI OLACAK
- 21 Mart'ta Diyarbakır'da, miting alanında neden Türk bayrağı yoktu? Bu soruyu kendimize sormamız lazım. Bin yıllık bayrağınızdan birilerini nasıl nefret ettirdiniz? Diyarbakır Cezaevi'nde hangi işkencelerde kullanıldı o bayrak. O bayrağı zorla öptürürken ne aşağılamalar yapıldı o insanlara? Bütün bunların birikimi var. Gelecek senenin nevruzunda eğer bu iş biter, kan durursa Diyarbakır meydanında Türk bayrağından daha fazla şey görmeyeceksiniz.

ABBAS GÜÇLÜ İLE GENÇ BAKIŞ VİDEOLARI