Skip to main content
 

Gelinim Mutfakta - Haşlama İçli Köfte Tarifi

02.04.2019 Salı 13:22   (Güncellendi: 02.04.2019 Salı 13:22)

Gelinim Mutfakta programının 2 Nisan 2019 Salı günü yayınlanan 272. Bölümünde yarışmacıların yaptığı "Haşlama İçli Köfte" tarifi!

Gelinim Mutfakta - Haşlama İçli Köfte Tarifi

HAŞLAMA İÇLİ KÖFTE

1, 5 su bardağı ince bulgur (köftelik)

1 çay bardağı irmik

2 su bardağı sıcak su

1 adet yumurta

1 çay bardağı un

1 tatlı kaşığı salça

1 çay kaşığı toz biber

Yarım çay kaşığı kimyon

Yarım çay kaşığı karabiber

2 çay kaşığı tuz

Köfte iç malzemesi;

300 gr orta yağlı dana kıyma

2 adet kuru soğan (iri iri, küp küp, doğranmış bol soğan)

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı salça (silme ama çokta şart değil)

1 çay kaşığı karabiber (silme)

2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı pul biber

4-5 dal maydanoz

1 çay bardağı ceviz içi (doğranmış)

Yapılışı:

Yağları eritin... Erimiş yağın üstüne kıymayı ekleyip kısık ateşte kıyma suyunu salıp çekene kadar pişirin... Tencereye iri iri doğranmış soğanları ilave edin... Devamında soğanlar da birazcık kavrulunca salça ve baharatları da ekleyerek (tuz hariç) kıymayı kavurun… Kıyma kavrulup ocağın altı kapanınca tencereye kıyılmış maydanoz,tuz ve  doğranmış ceviz ekleyin ve hepsini harmanlayın….. Arada sırada karıştırmayı unutmadan iç malzemeyi iyice ama iyice soğutun, buzdolabına kaldırın… 

Tencereye bulguru, irmiği ve baharatları koyup üstüne de 2 bardak sıcak su ekleyip malzemeyi şöyle bir karıştırıp tencerenin kapağını hemen kapatın (su bulgurla aynı seviyede olmalı çok su eklemeyin)… 10-15  dakika bulgurun kabarmasını bekleyin…

Devamında köfte dış malzemesi yazan un,salça ve yumurtayı da kabarmış bulgura ekleyerek harcı iyice yoğurun... Harcı bir 10 dakika daha yoğurun; harcı yoğururken, ellerinizi arada sırada ıslatmayı ya da arada sırada harcın üstüne su serpmeyi unutmayın ki harç kolay yoğurulsun. Harç macun kıvamında bir hamur olmalı ve yoğurma kabından kolay ayrılmalı... Hazır olan harcı bir üzerini kapatıp…

Yağladığınız elinizle köfte dış hamurundan küçük parçalar kopartarak hamuru  poğaça yapar gibi  parçalara ayırın… Avuç içinde hamurları yuvarlayın sonra yanınıza bir tabak içinde su alın, elinizi suya batırın. 

Baş  parmağınızı hamurun tam ortasına batırın diğer kalan 4 parmak da hamurun dışında olacak diğer el de hamuru alttan tutarak bunlara destek verecek. Kısaca baş parmak hamurun tam ortasında olacak siz dışta kalan parmaklarınız ile hamuru hafiften tutup presleye presleye çevire çevire nazikçe incelte incelte seri hareketlerle hamura  bardak, saksı şekli vereceksiniz.

Daha önceden hazırlanan soğuyan köfte iç harcı parmak ile açılan köftelere 2 tatlı kaşığı olacak şekilde doldurulur ve yine ıslattığınız ellerinizle köftelerin ağızları büzülerek kapatılır... Avuç içinde yuvarlanarak köfte şekli verilir…

Haşlama suyu kaynayana kadar siz hazır olan köftelerinizi  bir 10-15  dakika kadar buzdolabında dinlendirin...

Su kaynayınca içine 1 çay kaşığı limon tuzu ve birazda tuz atın. Köfteleri üst üste gelmeyecek sıkışık olmayacak şekilde kaynayan suya bırakın…

Köfteler tuzlu su da su yüzeyine çıkına kadar haşlanır ya da en fazla su yüzeyine çıkınca 4- 5 dakika daha haşlanır. Daha fazla haşlamayın köfteler dağılabilir..

 

Benzer İçerikler