Skip to main content
 

Gelinim Mutfakta - Fasulye Ezmesi ve Anne köftesi Tarifi

21.03.2019 Perşembe 13:22   (Güncellendi: 21.03.2019 Perşembe 13:22)

Gelinim Mutfakta programının 21 Mart 2019 Perşembe günü yayınlanan 264. Bölümünde yarışmacıların yaptığı "Fasulye Ezmesi ve Anne köftesi" tarifi!

Gelinim Mutfakta - Fasulye Ezmesi ve Anne köftesi Tarifi

FASULYE EZMESİ VE ANNE KÖFTESİ

Yarım kilogram haşlanmış kuru fasulye

1 tane kuru soğan

2-3 diş sarımsak

1 tane küp şeker

4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

3 çorba kaşığı dolusu tahin

1,5 limonun suyu ve rendesi

1 tatlı kaşığı tarçın

Kırmızı pul biber

Üzeri İçin:

1 tane kırmızı soğan

2 çorba kaşığı zeytinyağı

1 tane küp şeker

1 çorba kaşığı dolmalık fıstık

1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber

5 dal Maydanoz

 1 çay kaşığı Karabiber

 2 çay kaşığı tuz

Anne köftesi Malzemeler:

500 gr orta yağlı kıyma

1 adet orta boy yumurta

1 su bardağı ekmek kırıntısı

1 adet orta boy soğan

1 diş sarımsak

üçte bir demet maydanoz

yarım tatlı kaşığı tuz

yarım tatlı kaşığı karabiber

1 çay kaşığından biraz az kimyon

Kızartmak için sıvı yağ

 Yapılışı:

Teflon bir tavaya 2 kaşık kadar zeytinyağı koyun. Tavada ki zeytinyağı kızdıktan sonra, ince rendelediğiniz soğan ve sarımsakları, 1 tane küp şekeri tavaya atın ve pembeleşinceye dek sote edin.

Fasulyeleri önceden haşlayın ve suyunu süzün. Haşlanmış olan fasulyeleri de tavada ki karışıma ekleyerek sotelemeye devam edin. Daha sonra fasulyeleri de ilave edince ardından tuz, karabiber, tarçın, ve kırmızı pul biber ekleyin karıştırın ve ocağın altını kapatın.

Sonra bu karışımı rondoya koyun, üstüne tahin, limon suyu ve geriye kalan 2 çorba kaşığı zeytinyağını da ekleyin. Bunları birlikte pürüzsüz bir kıvam olana dek çekin.

Kasenin içine streç film yayın ve bu karışımı streç filmin içine koyup streç film ile buzdolabında soğuması için bekletin.

Yine tavada 2 kaşık zeytinyağında kırmızı soğanı, şeker ve fıstıkları da soteleyin.

Dolapta soğuyan fasulye ezmesini kalıptan çıkarın ve üstüne soğan ile fıstıklı karışımı ekleyin.

Tavada geriye kalan zeytinyağı içine kırmızı toz biber dökün ve karıştırın. Sonra bu yağı hepsinin üstüne gezdirin.

Köftenin yapılışı:

Kasapta iki kez çektirdiğiniz kıymayı derin bir soğurma kabına alın.

Soğanı rendeleyin, sarımsağı ezin. Maydanozları ince ince kıyın. Bayat ekmeği de robottan geçirin.

Hazırladığınız tüm malzemeyi 1 adet yumurta ile birlikte kıymaya ekleyin.

Tuzunu ve baharatını ekledikten sonra en az 7-8 dakika yoğurun.

Kıyma iyice toparlandığında ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle şekillendirin.

Daha kolay şekil alıp yapışmaması için minik bir kap içine biraz sıvı yağ koyarak elinizi batırıp sonra şekillendirebilirsiniz.

Tüm köfteleri hazırladığınızda tavaya yarım cm olacak kadar sıvı yağ ekleyin ve orta ateşte kızdırın.

Hazırladığınız köfteleri önlü arkalı kızartın ve servis yapın.

Benzer İçerikler