X
X

Abaza Mantısı tarifi

14.03.2012 Çarşamba 10:52 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Zonguldak'ın yöresel tatlarından Abaza Mantısı'nın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
150 gr yoğurt kaymağı veya süzme yoğurt
1 küçük kase yağlı beyaz peynir
1 yemek kaşığı nane
1 yemek kaşığı kekik
1 çay kaşığı pulbiber
1 yumurta
Aldığı kadar un
 
Yapılışı:
Derince bir karıştırma kabına 1 adet yumurta beyazı ile birlikte ilave edilir ve üzerine 2 çay kaşığı da tuz eklenir. Aldığı kadar un eklenerek iyice yoğrulur. Hamur düz bir zemine alınır ve yapışmaması için ara sıra da un serpilerek biraz daha yoğrulup bütünleştirilir.
 
Kulak memesi kıvamına gelen mantı hamuru 2 eşit bezeye ayrılır. Bezeler de avuç içinde yuvarlandıktan sonra tepsinin içine alınır ve üzerine kurumaması için bez örtülür.
 
Ayrı bir kapta yoğurt kaymağı ve beyaz peynir karıştırılır. İçine nane, pulbiber, kekik eklenir. Dinlenen hamur bezelerinden ilki oklava ile un serpilen zeminde açılır. Demlik kapağı gibi yuvarlak bir aparatla parçalara ayrılır. Her parçanın ortasına iç harç yerleştirilir ve yarım ay şeklinde kapatılıp, uçları çatal yardımı ile birleştirilir.
İkinci beze de aynı şekilde açıldıktan sonra dairelere ayrılır ve harcı konduktan sonra kapatılır.  Büyükçe bir tencereye bolca sıcak su konur. Kaynayan suya 2 yemek kaşığı tuz ilave edilir. Hazırlanan mantılar tek tek suya atılır. Mantılar yeteri kadar pişince suyu süzdürülerek servis tabağına alınır.
 
Abaza Mantısı servise hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI