X
X

Amasya Çöreği

24.04.2014 Perşembe 10:54 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Amasya'ın yöresel tatlarından Amasya Çöreği, Mutfağım programında...

MALZEMELER:

HAMURU İÇİN;
1 paket toz maya
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Aldigi kadar un

İÇİ İÇİN;
250 gr çekilmiş haşhaş
1,5 bardak çekilmiş ceviz
2 bardak sıvı yağ
Üzeri için:
2 yumurta sarısı

YAPILIŞI:
Un, tuz, şeker, maya, yarım çay bardağı sıvıyağ ve ılık su yoğurma kabına alınır. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar yoğurulur mayalanması için üzeri kapalı olarak bekletilir. Mayalanan hamur 10 eşit bezeye ayrılır. Bezeler oklava ile lahmacun büyüklüğünde açılır. İç harç için ceviz içi, haşhaş ve sıvıyağ karıştırılır. İçine çok az tuz ve şeker eklenir. Açılan hamurların üzerine bu harçtan sürülüp hamurlar üst üste yerleştirilir. Hamur kare haline getirilir. Hamurdan 2 parmak kalınlığında şeritler kesilir. Şeritlerin her iki ucu ters tarafa çevirilerek burulur. Fırın tepsisine dizilir. Hamurların üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirilir. Üzeri temiz bir bez ile örtülüp soğumaya bırakılır.