X
X

Atom Kurabiye Tarifi

11.03.2014 Salı 12:58 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Nevşehir'in yöresel tatlarından Atom Kurabiye tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
250 gram margarin (yumuşak)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
Aldığı kadar un

İçi için:
4 incir
4 kuru kayısı
1 avuç çekirdeksiz kuru üzüm
1 elma (rendesi)
2 çay kaşığı tarçın
1 su bardağı şeker

Üzeri için:
İri çekilmiş fındık
Pekmez

Yapılışı:
İçi için incir ve kayısı küçük küçük doğranıp tavaya alınır. Kuru üzüm,  elma rendesi, tarçın ve şeker eklenip elmalar suyunu çekene kadar kavrulur. Hamur için margarin, yoğurt, yumurta sarısı, kabartma tozu, karbonat, sıvıyağ ve un bir kaba alınır. Yoğurulan hamurun kulak memesi yumuşaklığında olması gerekir. Hamurdan cevizden büyük parçalar koparılıp avuç içinde yuvarlak hamurlar açılır. Hamurların ortasına iç malzemesinden koyup kenarları ortada birleştirerek yuvarlanır.

Kurabiyeler önce yumurta beyazına sonra iri çekilmiş fındığa batırılıp tepsiye dizilir.  Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir. Fırından çıkarılan kurabiyelerin üzerine 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi dökülür.