X
X

Badem Ezmesi Süslemeli Çikolatalı Pasta tarifi

04.04.2013 Perşembe 10:49 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Çorum'un yöresel tatlarından Badem Ezmesi Süslemeli Çikolatalı Pasta tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
2 paket bitter çikolata
5 adet muz
10 adet kestane şekeri
2 adet yumurta
1 su bardağından 2 parmak kadar eksik un
½ paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı tereyağı
Badem ezmesi için;
1 su bardağı badem
1 bardak şeker
1 bardak su
2 damla limon suyu
Nişasta
Kakao
Muhallebisi için;
100 gr bitter çikolata
1 su bardağı kaymak
1 adet yaprak jelatin
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı
 
Yapılışı:
Keki için; 2 paket bitter çikolata küçük parçalara kırılır, 2 yemek kaşığı tereyağı ile birlikte bir kaba koyulur. Ayrı bir tencerede su kaynatılır ve kap; tencereye yerleştirilerek çikolatalar suyun üzerinde eritilir. (Benmari usülü) Yuvarlak bir kek kalıbının tabanına yağlı kağıt yerleştirilir. Eriyen çikolata, karıştırma kabına dökülür. Biraz ılıklaşınca üzerine 2 adet yumurta kırılıp çırpılır. 1 su bardağından 2 parmak kadar eksik un, yarım paket kabartma tozu ile birlikte çiklatanın üzerine elenir ve özleşene kadar çikolata çırpılır. Hazırlanan kek hamuru kalıba dökülür. Kek önceden 170 derecede ısıtılmış fırında pişirilir. Pişen kek oda sıcaklığında soğumaya bırakılır.
 
Badem ezmesi için; 1 bardak kabukları çıkartılmış badem rondoda çekilir. 1 bardak şeker, 1 bardak suyla kaynatılır. Şerbetin kıvamı bulduğunu anlamak için püf noktası: 1-2 taşım kaynayan şerbetten 1 çay kaşığı kadar alınır ve bir bardak suyun içine atılır. Eğer şerbet dağılmadan suyun dibine çöküyorsa kıvamını bulmuş demektir. Şerbet ayrı bir kaba dökülür ve 3 damla limon sıkılır. Şerbet beyazlaşana kadar hızla karıştırılır. Koyulaşıp beyazlaşmaya başladığı anda bademler eklenir. Badem ağdalaşan şekerle birlikte hamur kıvamına gelene kadar yoğrulur. Badem ezmesi poşete sarılarak kuruması önlenir.
 
Muhallebisi için; 100 gr bitter çikolata (yaklaşık 1 buçuk paket kadar) 1 yemek kaşığı tereyağı ile birlikte kek hamurunda olduğu gibi benmari usülü eritilir. 1 adet yaprak jelatin (pastanelerden ve pasta malzemeleri satan yerlerde bulunabilir) oda sıcaklığındaki suyla ıslatılır. Eriyen çikolataya; 1 adet yumurta sarısı ve 1 su bardağı kaymak veya krema eklenir. Çikolatalı muhallebi  benmari usülü devamlı karıştırılarak ısınana kadar pişirilir. Isınınca suda bekletilen jelatin eklenip karıştırılır. Pastanın muhallebisi hazırdır.
 
Pasta keki kalıptan çıkarılmadan üzeri biraz sütle ıslatılır. Muzlar boyuna ikiye kesilir ve kekin üzerine yerleştirilir. Kestaneler ezilip muhallebiyle karıştırılır ve kekin üzerine dökülür. Kek buzdolabında muhallebi donana kadar soğumaya bırakılır.
 
Badem Ezmesi iki eşit bezeye ayrılıp açılır ve arzuya göre kalp vb. şekillerde kesilir. Muhallebisi donan pasta kalıptan çıkartılır. Üzerine kakao elenir. Badem ezmeleri ile süslenir.
 
Badem Ezmesi Süslemeli Çikolatalı Pasta servise hazırdır.

MUTFAĞIM VİDEOLARI