X
X

Çilekli Donmuş Pasta tarifi

30.04.2013 Salı 09:51 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Afyon'un yöresel tatlarından Çilekli Donmuş Pasta tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
500 gr çilek
200 gr krema
150 gr un
150 gr şeker
8 adet yumurta
3 ½ adet yaprak jelatin
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay bardağı şeker
1 çay bardağı su
 
Yapılışı:
Keki için 6 adet yumurta, 150 gram şekerle önce yavaş sonra da hızlı devirde beyazlaşana kadar çırpılır. İçine 150 gr un ilave edilir ve biraz karıştırılıp 3 yemek kaşığı sıvı yağ katılır. Kek hamuru biraz daha mikserle çırpılır. Kekin pişerken sönmemesi için hamuru spatulayla da karıştırıldıktan sonra margarinle yağlanmış kek kalıbına dökülür. Kek önceden 150 derecede ısıtılmış fırında pişirilir. Pişen kek oda sıcaklığında soğutulur.
 
Karıştırma kabına 2 yumurtanın akı alınır. Üzerine 1 yemek kaşığı şeker eklenip kar gibi olana kadar mikserle çırpılır.
1 çay bardağı şeker 1 çay bardağından biraz daha az suyla koyulaşana kadar kaynatılır. (Şerbetin kıvamını  bulduğu parmak ucuna damlatılarak anlaşılır. Şerbet eğer akmıyorsa kıvamını bulmuş demektir) Ağdalaşan şeker kar gibi olana kadar çırpılan yumurta aklarına eklenir. Pastamızın dolgusu soğuyana kadar karıştırılır.
 
3 buçuk adet yaprak jelatin yumuşayana kadar suda bekletilir. 300 gram çilek küp küp doğranıp tavaya alınır. Yumuşayan jelatinler sudan çıkartılır ve eriyene kadar çileklerle birlikte pişirilir.
 
200 gr krema katılaşana kadar çırpılıp; jelatinle pişirilen çilekler ve kar gibi dolguyla birleştirilir. Soğuyan kek ikiye kesilir, içi ve üzeri krema karışımıyla kaplanıp buzlukta katılaşana kadar bekletilir. Kreması donan kek buzluktan alınır. Üzeri çilek dilimleriyle süslenir.
 
Çilekli Donmuş Pasta servise hazırdır.
 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI