X
X

Etli Ekşili Dolma tarifi

04.02.2013 Pazartesi 15:31 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Diyarbakır'ın yöresel tatlarından Etli Ekşili Dolma tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 kilo kaburga
8 adet kuru patlıcan
8 adet kuru kabak
8 adet kuru biber
750 gram pazı yaprağı
750 gram satır kıyması
1 ½ bardak pirinç
2 adet soğan
1 bağ maydanoz
2 kaşık domates salçası
2 kaşık biber salçası
1 kase sumak
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı yeni bahar
1 tatlı kaşığı karabiber
½ çay bardağı sıvı yağ
 
Yapılışı:
Kurutulmuş patlıcan ve kabaklar yumuşaması için haşlanır. Kurutulmuş biberlerde ayrı bir tencerede haşlanır. Öğütülmemiş sumaklar sıcak suda pişirilir. Pazı yaprakları da sıcak suda bekletilerek yumuşatılır. 750 gram kıyma pişirilen sumak suyu ile karıştırılır üzerine biber ve domates salçası eklenir. Soğan ve maydanozlar da doğranır ve pul biber, yeni bahar ve karabiberle sumak suyuyla ıslatılan kıymaya eklenerek yoğurulur. Dolmanın iç harcına pirinç ve sıvı yağ ekleyerek yoğurulmaya devam edilir. Haşlanıp yıkanan ve suyu süzülen patlıcan, kabak ve biberler hazırlanan iç harç ile doldurulur. Pazılar da iç harçla sarılarak hazırlanır. İçine kaburga kemikleri yerleştirilen tencereye dolmalar dizilir. Bir miktar sıvı yağ ve tuz eklenen yemeğin üzerine sumak suyu dökülür. Dolmaların üzerine bir tabak ve taş yerleştirilerek pişirilir.
 
Etli ekşili dolma sunuma hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI