X
X

Hırçikli Köfte tarifi

14.09.2012 Cuma 09:41 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Malatya'nın yöresel tatlarından Gül Baklavası'nın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:

Yarım lahana
3 su bardağı buğday
 
Sosu için:
1 kg. yoğurt
3 yemek kaşığı un
2 adet soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta
 
Yapılışı:
Orta boy bir lahana tencereye alınır yaprakları hafif gevşeyinceye kadar kaynatılır. Lahana bir süre sonra tersi çevrilerek kaynatmaya devam edilir. Hafif yumuşayınca musluk altında soğutulur. Bir miktar et suyu kaynatılır. Köfte harcı için 2 su bardağı buğdaya bir çay taşığı tuz ve hafif ıslatacak kadar suyu eklenir ve yoğrulur. Buğday harcından bi sıkımlık köfteler yapılır. Soğuyan lahana yaprakları ayrılır ve üst üstü koyularak uzunlamasına kesilir. Hırçikli köftenin sosu için iki soğan kıyılır ve sotelemek için tavaya alınır. Soğanlara yaklaşık iki yemek kaşığı tereyağı ve bir miktar sıvı yağ eklenir. Şekillenen köfteler de kaynayan et suyuna atılır.
 
Kesilmiş lahalar et suyunda pişen köftelerin tenceresine alınır ve köftelerle beraber on dakika kadar daha pişirilir.
Köftenin yoğurtlu terbiyesi için derince bir kaseye 1 kilo kadar yoğurt alınır. Üstüne bir yumurta kırılır, 3 yemek kaşığı da unu serpilir ve çırpılarak terbiye edilir. Yoğurda iki yemek kaşığı et suyu da eklendikten sonra kasedeki tüm terbiye köftelerin ve lahanaların piştiği tencereye dökülür. Pişmeye bırakılan hırçikli köfte derince bir servise alınır. Üstü tavada karemelize edilen soğanlarla süslenir. Hırçikli köfte servise hazırdır.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI