X
X

İstifbaç Aşı Tarifi

20.03.2014 Perşembe 11:11 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Amasya'nın yöresel tatlarından İstifbaç Aşı tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
2 demet pazı
1 soğan
Yarım kg kuşbaşı et
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış badem
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
2 çay kaşığı kişniş
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı pulbiber
Karabiber

Üzeri için: Çörekotu

Yapılışı:
Haşlanmış nohut ve bademin kabukları soyulup havanda dövülür ve karıştırılır. Karışımın üzerine 1 su bardağı su eklenip süzgeçten geçirilir. Boza kıvamında su elde edilir. Süzgecin üzerinde kalan karışıma baharat eklenir karıştırılır. Diğer tarafta kuşbaşı et kavrulur. Yemeklik doğranmış soğan eklenip tekrar kavrulur. Kavrulan soğan et karışımının yarısı havanda dövülerek inceltilir ve nohut-badem-baharat karışımına eklenir.

Pazılar haşlanıp süzülür. Pazı yaprakları kaseye yerleştirilir. Önce ezme karışımdan yayılır. Üzerine kuşbaşı etten ve ezme karışımdan koyulup bohça şeklinde kapatılır. Ters çevrilerek yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir. Üzerine boza kıvamındaki su ve tereyağı gezdirilir. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 5-10 dakika pişirilir. Çıkartılıp çörekotu ile seviş yapılır.