X
X

Kaburgalı Yaprak Sarması Tarifi

03.03.2014 Pazartesi 16:50 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Ankara'nın yöresel tatlarından Kaburgalı Yaprak Sarması tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 kg asma yaprağı
1 su bardağı kırık buğday
1 su bardağı kara mercimek
3 soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, nane, pulbiber, maydanoz
1 kg kaburgalı et 

Sos için:
2 soğan
5-6 kurutulmuş domates
Yarım limon suyu
2 su bardağı sıcak su
2 çay bardağı zeytinyağı
Yarım yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
5 diş sarımsak

Yapılışı:
Mercimek haşlanıp sıcakken içine kırık buğday konur ve tencerenin kapağı kapatılır. Mercimekle buğday demlenmeye alınır. Soğanlar yemeklik doğranır. Maydanoz, zeytinyağı, baharatlar ve salça karıştırılır. Demlenen kırık buğday ve mercimek karışımına eklenir. Tüm malzeme özleşene kadar karıştırılır. İç harç ile asma yaprakları sarılır. Kaburgaların alt üst kısımları renk değiştirene kadar tencerede kızartılır. Sarmanın pişeceği tencereye dizilir.

Sarılan sarmalar kaburgaların üzerine dizilir. 1 su bardağı kadar soğuk su ekleyip biraz pişirilir. Sos için soğan, sarımsak ve kurutulmuş domates doğranıp zeytinyağında kavrulur. Salçalar, limon suyu ve su ilave edilip sos hazırlanır. Kaynamaya başlayan yemeğin üzerine sos ilave edilir. Kısık ateşte sos kendini çekinceye kadar pişirilir. Servis tabağına ters çevrilerek aktarılır.