X
X

Kayısılı Baklava tarifi

03.04.2013 Çarşamba 10:30 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Malatya'nın yöresel tatlarından Kayısılı Baklava tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
500 gr kuru kayısı
300 gr ceviz
2 bardak süt
1 bardak yoğurt
1 bardak ayçiçek yağı ve zeytinyağı
1 adet yumurta
1 paket kabartma tozu
2 damla limon
Antep fıstığı
Nişasta
Şerbeti için;
2 kase şeker
2 kase su
1 tatlı kaşığı limon suyu
 
Yapılışı:
Baklava hamuru için; 1 adet yumurta kırılır, üzerine 2 bardak süt, 1 bardak yoğurt, yarım bardak ayçiçek ve yarım bardak zeytinyağı eklenir, malzemeler karıştırılır. 1 tutam tuz, 1 paket kabartma tozu eklenir. kabartma tozunun üzerine 2 damla da limon sıkılır.  Azar azar un koyularak, baklava hamuru toparlanana kadar yoğrulur. Toparlanmaya başlayan hamur 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile biraz daha yoğrulur, üzeri örtülüp yaklaşık 20 dakika dinlenmeye bırakılır.  Yarım kilo kuru kayısı sıcak suyla ıslatılır. Biraz bekletilip süzülür ve cevizlerle birlikte robotta çekilir. Dinlenen baklava hamuru ceviz büyüklüğünde 40 bezeye ayrılır (baklavanız, hamurunuz yettiği kadar 40 veya 50 katlı olabilir) İlk 20 hamur 5’erli bezeler halinde nişasta serpilerek servis tabağı büyüklüğünde açılır ve üst üste serilir. Tekrar açılarak tek bir baklava yufkası elde edilir. Açılan yufkalar yağlanmış tepsiye serilir ve üzerlerine biraz sıvı yağ gezdirilir. İlk 20 kat hamurun üzerine cevizli ve kayısılı iç döşenir. Kalan 20 beze de 5’erli gruplar halinde açılır, aralarına sıvı yağ gezdirilerek tepsiye yerleştirilir. Baklava hamuru dilimlenir. Üzerine tereyağı yerine sıvı yağ gezdirilir. Önceden 150 derecede ısınmış fırında pişirilir. Şerbeti için; 2 kase şeker ve 2 kase su devamlı karıştırılarak kaynatılır. 1 tatlı kaşığı limon suyu katılıp ocaktan alınır. Pişen baklavanın üzerine ılık şerbet dökülür. Baklava toz antep fıstığı ile süslenir.
 
Kayısılı Baklava hazırdır.
 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI