
Kayseri'nin yöresel tatlarından Kurşun Aşı tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
1 kg düğürcük (ince bulgur)
2 yumurta
3-4 diş sarımsak
750 gram un
Tuz, karabiber, kimyon
Sosu için:
2 soğan
Yarım kg kuşbaşı et
1.5 çorba kaşığı biber salçası
1.5 çorba kaşığı domates salçası
Pulbiber
2.5 su bardağı haşlanmış nohut
2.5 su bardağı haşlanmış mercimek
Yapılışı:
İnce bulgur bir kaba alınıp üzeri 1 parmak geçecek kadar sıcak su eklenir. Kapağı kapalı olarak yarım saat bekletilerek şişmesi sağlanır. Bulgur ılıdıktan sonra yumurtalar, baharatlar ve sarımsak eklenip yoğurulur. Son olarak un eklenip tekrar yoğurulur. Hamurdan nohut büyüklüğünde toplar hazırlanır. Bir tencerede yemeklik doğranmış soğanla kuşbaşı et kavrulur. Biber ve domates salçası eklenir. Tencereye su eklenip kaynadıktan sonra bulgur topları eklenir. 20-25 dakika kadar pişirilir. Haşlanmış mercimek ve nohut eklendikten sonra birkaç dakika birlikte pişirilir. Tuz eklenir. İsteğe bağlı olarak nane ve pulbiber eklenir.