X
X

Mataz tarifi

08.10.2012 Pazartesi 17:21 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Sinop'un yöresel tatlarından Mataz tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Hamuru için;
Aldığı kadar un
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
½ çay bardağı sıvıyağ
Tuz

 
İçi için;
3 adet kuru soğan
1 su bardağı ceviz
2 adet acı kırmızı biber
 
Sosu için;
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
 
Yapılışı:
Unun üzerine 2 yemek kaşığı yoğurt, yarım çay bardağı sıvıyağ, bir tutam tuz ve 1 paket kabartma tozu konulur. Tüm malzemeler elle harmanlanır. Azar azar su dökülerek ele yapışmayan kıvamda bir hamur yoğrulur. Biraz dinlendirilir.
İçi için; 3 adet kuru soğan küçük küçük doğranır. Sıvıyağda pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine küçük küçük doğranan acı biberler eklenir. 1 su bardağı çekilmiş ceviz de tavaya alınır ve soğanla birlikte kavrulur. Mantı içi soğumaya bırakılır. Dinlenen mantı hamuru 2 eşit bezeye ayrılır. Her beze orta kalınlıkta açılıp su bardağının ağzıyla yuvarlak parçalara kesilir. Yuvarlakların ortasına mantı içi yerleştirilir. Yarım ay şeklinde katlanır, kenarları burularak sıkıştırılır. Mantılar biraz tuz ve sıvıyağ eklenen kaynar suda haşlanır (Mantıların piştiği suyun yüzeyine çıkmasından anlaşılır)
Sosu için; 2 yemek kaşığı tereyağında 1 çay kaşığı pul biber kızdırılır. Mantılar süzülüp, soğuk sudan geçirilir,  servis kabına alınır. Üzerine sos dökülür.
 
Mataz servise hazırdır.