X
X

Mayalı Taş Bükme tarifi

01.04.2013 Pazartesi 11:38 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Afyon'un yöresel tatlarından Mayalı Taş Bükme tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Ezme haşhaş
4 adet pırasa
3 adet patates
1 su bardağı kıkırdak
1 kg un
2 adet yumurta
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı sıvı yağ
 
Yapılışı:
1 kilo un yoğurma kabına koyulur ve üzerine 1 adet yaş maya ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenir. 1 tatlı kaşığı şeker ve 1 tutam tuz atılır. 1 adet rendelenmiş patates, 1 su bardağı sıvı yağ,  2 adet yumurta eklenir ve ılık su dökülerek, kıvamını bulana kadar hamur yoğrulur (ekmek hamuru gibi bir kıvam) Yoğrulan hamur üzeri örtülüp dinlenmeye bırakılır. İçi için; pırasalar ince ince doğranır. Kıkırdak (kavrulmuş kuyruk yağı- arzuya göre) eklenip, 1’er çay kaşığı pul biber, karabiber ve tuz atılır. Üzerine 2 adet patates rendelenen iç harç güzelce harmanlanır. Dinlenen hamurdan iri bir beze alınır ve yağlanarak elle açılır. Açılan hamurun üzerine ezilmiş haşhaş sürülür ve ikiye kesilir. İkiye kesilen hamur üst üste yerleştirilir ve 3 parmak kalınlığında ğarçalara kesilir. Her parçaya pırasalı iç yerleştirilir ve kapatılır. Hamurlar yağlanmış tepsiye kenarları alta gelecek şekilde yerleştirilir. Kalan hamur aynı şekilde bezelere ayrılır ve her beze açılıp kesilerek içle birlikte kapatılır. Bükme hamurları; üzerlerine kalan ezilmiş haşhaş sürülüp ortalama 180 derecedeki fırında pişirilir.
 
Mayalı Taş Bükme servise hazırdır.
 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI