X
X

Mercimekli Mantı tarifi

12.04.2012 Perşembe 17:49 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Eskişehir'in yöresel tatlarından Mercimekli Mantı'nın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 büyük boy soğan
1 ½ su bardağı et suyu
½ demet maydanoz
2 yemek kaşığı tereyağı
Karabiber
Kırmızı Toz Biber
Yoğurt
Sarmısak
 
Hamuru için:
1 yumurta
3 su bardağı un
1 tutam tuz
 
Yapılışı:
Mantının hamuru için; derince bir kaba 3 su bardağı un ilave edip üzerine 1 yumurta kırılır. 1 fiske tuz ekleyip hamur azar azar su ilave edilerek yoğrulur. Hamurun üzeri bir bezle örtülerek dinlenmeye bırakılır. Akşamdan ıslatılmış 1 su bardağı mercimek tencereye alınır ve üzerine çıkacak kadar su ilave edilerek haşlanır. Soğan küçük küçük doğranır. Ayrı bir tavaya biraz sıvıyağ koyulur ve soğanlar ilave edilip pembeleşene kadar kavrulur. Haşlanan mercimeklerin suyu süzülür ve soğanın üzerine eklenir. Arzuya göre tuz ileve edilir. Maydanozlar küçük küçük doğranıp mercimeklere eklenir ve tüm malzemeler biraz sotelenir.Dinlenen hamur 2 eşit bezeye ayrılır. Her beze un serpilen zeminde tepsi büyüklüğünde açılır. İri kare parçalar halinde kesilir. Her parçanın ortasına mercimekli mantı içi yerleştirilir. Karşılıklı uçları birleştirilip ortası açık bırakılır (Sandal gibi kapatılır)Tepsi yağlanır ve mantılar tepsiye dizilir. 170 derecede önceden ısıtılmış fırında lızarana kadar pişirilir. Et suyu ısıtılır. Kızaran mantıların üzerine dökülür. Et suyunu çekene kadar biraz daha fırınlanır. Ayrı bir tavaya 2 yemek kaşığı alınır ve üzerine 3-4 çay kaşığı kızrmızı toz biber eklenip kızdırılır. Fından çıkan mantının üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirili ve biber sosu dökülür.
 
Mercimekli Mantı servise hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI