X
X

Vezir Parmağı Tarifi

13.03.2014 Perşembe 12:48 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Bitlis'in yöresel tatlarından Vezir Parmağı tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
125 gram margarin
1 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ 
2 yemek kaşığı şeker 
1 paket kabartma tozu 
1 paket vanilya 
Aldığı kadar un 

Şerbeti için: 
2.5 su bardağı su 
2 su bardağı şeker 
3-4 damla limon 

Üzeri için: 
1 su bardağı irmik 

Süslemek için:
2-3 yemek kaşığı hindistan cevizi 
2-3 yemek kaşığı toz fıstık 

Yapılışı:
Şerbet için su ve şeker bir tencereye alınıp kaynatılır. Limon suyu eklenip karıştırıldıktan sonra soğuması için kenara alınır. Derin bir kaba oda sıcaklığındaki margarin, yumurta, sıvıyağ, şeker, kabartma tozu, vanilya ve un alınıp yoğurulur. Kulak memesi kıvamına gelince hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır. Hamurlara parmak şekli verilir ve irmiğe bulanır. Yağlı kağıt ile kaplanmış fırın tepsisine dizilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dakika pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzerine soğuk şerbet gezdirilip çekmesi beklenir. Hindistan cevizi ve toz fıstık ile süslenir.