X
X

Yarpuzlu Köfte tarifi

12.03.2012 Pazartesi 09:49 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Adıyaman'ın yöresel tatlarından Yarpuzlu Köfte'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
500 gr kuşbaşı kuzu eti
300 gr yağsız dana kıyma
100 gr yarpuz veya ıspanak
1 ½ su bardağu köftelik bulgur
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 kase yoğurt
2 diş sarmısak
 
Yapılışı:

Köftelik bulgur  tepsiye alınır ve biraz sıcak su ile ıslatılır. Tencereye 1 yemek kaşığı sıvıyağ ilave edilir. Kuzu etleri tencereye alınır ve rengi dönene kadar kavrulur. Rengi dönen etlere domates salçası ve yarım tatlı kaşığı tuz eklenir. 3 bardak sıcak su ilave edilir ve etler pişmeye bırakılır.Dana kıyma; bulgurun ıslatıldığı tepsiye alınır, yaklaşık yarım tatlı kaşığı tuz ve karabiber de bulgurun üzerine eklenir. Bulgur ve kıyma iyice bütünleşene kadar yoğrulur. Köfte harcından küçük parçalar kopartılır ve avuç içinde yuvarlanarak köfte topları hazırlanır. Un serpilen tepsiye sıralanır.Yarpuzlar (ya da ıspanak) iri iri doğranır ve etlere eklenerek yaklaşık 2-3 dakika pişirilir. Haşlanmış nohut da tencereye alınır ve biraz daha sıcak su eklenir. Ocağın altı iyice açılır ve köfte topları da tencereye ilave edildikten sonra harlı ateşte yaklaşık 10 dakika pişirilir.2 diş sarmısak dövülür ve 1 kase yoğurt ile karıştırılır.Pişen yemek servis tabağına alınır ve üzerine sarmısaklı yoğurt gezdirilir.Yarpuzlu Köfte servise hazırdır.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI