X
X

Zarbana Tatlısı tarifi

17.04.2012 Salı 17:33 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Bartın'ın yöresel tatlarından Zarbana Tatlısı'nın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 Adet yumurta
2 Yemek kaşığı yoğurt
1 Yemek kaşığı sirke
1/2 Çay bardağı zeytinyağı
1 Paket kabartma tozu
1 Bardak su
Aldığı kadar un
Ceviz
 
Şerbeti İçin:
3 Su bardağı toz şeker
2 Bardak su
2 Adet kaya tuzu
1/2 Limon
 
Yapılışı:
Üç bardak şeker, iki bardak su, yarım limon ve kaya tuzu kaynatılır. Karışım şerbet halini aldıktan sonra soğumaya bırakılır. Yumurta, zeytinyağı, yoğurt ve elma sirkesi derin bir kaba alınır. Bir bardak su, kabartma tozu ve tuz ilave edilir. Un yavaş yavaş eklenerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Elde edilen hamur, dinlendirilmeden rulo haline getirilir. Yumruk büyüklüğünde parçalar koparılır ve yuvarlanır. Yuvarlanan parçalar oklavayla açılır ve üstüne ince çekilmiş ceviz serpilir. Açılan yufkanın karşılıklı iki kenarı üst üste kapatılır ve yufka 5 cm aralıklarla büzülür. Yufka, büzülen noktalardan kesilir ve yağda kızartılır. Kızaran yufka servis tabağına alınır. Yufkanın soğuması beklenir ve şerbet dökülür. Tatlının şerbeti çekmesi için yarım saat dinlenmeye bırakılır. Üzeri kırılmış fındıkla süslenir.
 
Zarbana tatlısı servise hazır.
 
Not: Tatlının yumuşak olmasını istiyorsanız; tatlı sıcakken soğuk şerbet ya da tatlı soğukken sıcak şerbet dökmelisiniz.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI