X
X

Açma Börek Tarifi

09.04.2014 Çarşamba 10:32 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Ağrı'nın yöresel tatlarından Açma Börek tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 paket yaş maya 
1 su bardağı su 
1 su bardağı süt 
1 su bardağı sıvıyağ
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un

Üzeri için: 
150 gram tereyağı 
1 yumurta sarısı 

İç harcı için: 
250 gram kıyma
Yarım demet maydanoz
1 soğan
Tuz, karabiber, kekik
Yarım çay bardağı sıvıyağ

Yapılışı: 
Hamur için tüm malzeme karıştırılıp yumuşak bir hamur hazırlanır. Hamur mayalandırılır. Hamur 6 eşit parçaya bölünür. Parçalar elle tatlı tabağı büyüklüğünde yassılaştırılır. Hamurların üzerlerine oda sıcaklığında tereyağı parçaları konulup hamurlar üst üste yerleştirilir. Mayalandırılır. Hamur katları merdane ile tepsi büyüklüğünde açılır.

Hamur önce kare daha sonra üçgen parçalar halinde kesilir. İç harç için kıyma kavrulur. Yemeklik doğranmış soğan ve yağ eklenip tekrar kavrulur. Tuz, karabiber, kekik ve kıyılmış maydanoz eklenip harmanlanır ve ocaktan alınır. Hamurların içine iç harçtan konulup rulo şeklinde sarılıp ay çöreği şekli verilir. Yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp 180 derece fırında pişirilir.