X
X

Aşure tarifi (Adıyaman)

12.12.2012 Çarşamba 09:48 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Sofraların vazgeçilmez tatlarından Aşure tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
700 gr buğday
2 kase nohut
1 kase kuru fasulye
1 kase kuru kayısı
1 kase kuru incir
1 kase kuru erik
1 kase siyah üzüm 
1 kase sarı kuru üzüm
1 kase badem
1 kase antep fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 adet portakal
1 adet limon
3 su bardağı şeker
½ su bardağı fındık
1 tutam susam
1 tutam dolmalık fıstık
Üzeri için;
Nar
Hindistan cevizi
Tarçın
Ceviz içi
 
Yapılışı:
Buğday yumuşayana kadar haşlanır. Akşamdan ıslatılıp bir taşım kaynatılan 2 kase nohut ve 1 kase kuru fasulye haşlanmaya devam eden buğdaylarla buluşturulur. Üzerine biraz daha sıcak su eklenir.
Kuru kayısılar, siyah kuru erikler ve kuru incirler küp küp doğranır. İncirler aşurenin rengini bozmaması için suda bekletilir. Kuru üzümler  aşureye eklenir. 1-2 taşım daha kaynayan aşureye kuru kayısılar ve erikler eklenir.  1 dolu yemek kaşığı kuş üzümü ilave edilir. 1’er adet limon ve portakalın kabuğu rendelenip kaynamaya devam eden aşureye eklenir. Portakalın kabukları küp küp doğranıp aşureye ilave edilir. Portakal kabuklarıyla buluşan aşureye kabukları sıcak suda bekletilerek soyulmuş bademlerle birlikte antep fıstıkları ve incirler ilave edilir. Koyulaşmaya başlayan aşureye biraz daha sıcak su ilave edilir. 3 su bardağı şeker dökülüp karıştırılır. 1 tutam susam, 1 tutam dolmalık fıstık ve yarım su bardağı fındık eklenir. Aşure bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır. Ilıklaşan aşure servis kabına alınır ve üzerine; nar, hindistan cevizi, tarçın ve ceviz içi serpilir.
 
Aşure servise hazırdır.

 

MUTFAĞIM VİDEOLARI