X
X

Cennet Küngü tarifi

30.01.2012 Pazartesi 10:54 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Bursa'nın yöresel tatlarından Cennet Küngü'nün tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 yemek kaşığı odun külü
2 adet yumurta
2 yumurta kabuğu su
Yarım yumurta kabuğu kül suyu
1 çay kaşığı kabartma tozu
1-2 damla elma sirkesi
Ceviz içi
Aldığı kadar un
 
Şerbeti için:
3 su bardağı şeker
1 ½ bardak su
 
Kızartmak için:
Ayçiçek yağı
 
Yapılışı:
1 yemek kaşığı odun külü 1 fincan suyun içine konur ve bekletilir. (Odun külü hamur işlerinin daha gevrek olmasını sağlar)
Derince bir kaba bir miktar un eklenir. Yumurtanın baş kısmına küçük bir ağız açılır ve 2 yumurta da bu şekilde unun üzerine akıtılır. Boş yumurta kabukları ölçü olarak kullanılacağı için atılmaz.
Yumurta kabuğu ile 2 ölçü su konur malzemelerin üzerine. Kabartma tozu, 1-2 damla elma sirkesi ve yarım yumurta kabuğu ölçüsünde kül suyu da eklenir.
Tüm malzemeler kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar un eklenerek güzelce yoğrulur ve 10 dakika dinlendirilir.
Şerbeti için de şeker ve su ayrı bir tencerede koyu kıvamlı bir hal alana kadar kaynatılır. Ocaktan alınacağı zaman içine 1-2 damla limon suyu konur ve soğumaya bırakılır.
Dinlenen hamur 3 bezeye ayrılır. İlk beze büyük bir tepsi genişliğinde ince açılır ve 2 - 3 parmak genişliğinde şeritler halinde kesilir. Diğer 2 beze de aynı şekilde açılır ve kesilir.
Kızartma tenceresine bolca sıvıyağ konur ve hamur şeritleri bir çatılın yardımı ile içe kıvrıla kıvrıla kızgın yağda kızartılır. Kızaran yufkalar soğuk şerbete atılır ve her yeri iyice şerbetlenir ve tabağa alınır. Üzeri ceviz parçaları ile süslenir.
Cennet Küngü servise hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI