X
X

Cıngırdış tarifi

16.02.2012 Perşembe 10:17 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Kahramanmaraş'ın yöresel tatlarından Cıngırdış'ın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
2 Kilo kuzu eti
 
Hamuru için:
3 Bardak un
½ bardak mısır unu
Su
 
Sosu İçin:
Sarımsak
Tereyağı
Pul biber
 
Yapılışı:
2 Kilo kuzu etini yıkadıktan sonra üzerini geçecek kadar su ekleyip, düdüklü tencerede kapağı açık şekilde kısık ateşte haşlayın.3 bardak unu ve yarım bardak mısır ununa 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip, azar azar su ekleyerek yoğurun. Haşlanan etlerin üzerinde oluşan kefi bir kaşık yardımı ilealıp, düdüklü tencerenin kapağını kapatın. Hamurdan portakal büyüklüğünde bir beze koparıp unladığınız tahtanın üzerinde dilimleyin. Kesilen hamur parçalarını ince rulo şeritler olacak şekilde elinizle açın. İnce rulo şeritler hazırladığınız hamurdan serçe parmak büyüklüğünde parçalar kesin. Kalburabastıda olduğu gibi hamurun üzerine parmaklarınızla basıp kendinize doğru çekerek yuvarlayın. Pişen etleri ayrı bir tencereye alın. Et suyundan bir kase kenara ayırıp, geri kalanı geniş bir tencereye boşaltın. Yemeğin sosu için sarımsakları dövün. Et suyuna biraz tuz ekleyip, cırdıngış hamurlarını birbirine yapışmayacak şekilde et suyuna atıp haşlayın.Dövülmüş sarımsakları küçük kaselere alıp, üzerine kenara ayırdığınız et suyundan ilave edin. Küçük kaselere ayırdığınız et suyu ve sarımsak karışımının üzerine, küçük bir tavada erittiğiniz tereyağı ve pul biber sosunu ilave edin. Haşlanan hamurları kevgir yardımı ile geniş bir tepsiye alıp, sarımsalı sos tabaklarını tepsiye yerleştirin. Haşlanan etleri hamurların üzerine koyup, servis yapın.