X
X

Ekmek Dolması tarifi

25.01.2012 Çarşamba 10:09 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

İzmir'in yöresel tatlarından Ekmek Dolması'nın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 Adet orta boy yuvarlak ekmek
250 gr dana yağsız kıyma
3 Su bardağı et suyu
½ Demet maydanoz
1Kase ceviz
1 Çay bardağı zeytinyağı
1 Bardak Su
Karabiber
Yenibahar
Kimyon
2 Adet Havuç
 
Üzerine:
4 Kaşık süzme yoğurt
3 Diş sarımsak
1 Yemek kaşığı tereyağı
Kırmızı toz biber
 
Yapılışı:
Yuvarlak 1 somun ekmeğin tepesini, kapak şeklinde kesin. İç kısmını elinizle oyarak tamamen boşaltın ve ufalayın. Ekmek biraz bayatlamış olursa, içini daha rahat boşaltabilirsiniz. Önceden hazırlamış olduğunuz 3 bardak et suyunu ve 1 bardak suyu bir tencereye alıp ocakta kaynatın. Diğer tarafta bir tavada 250 gram kıymayı 1 çay bardağı zeytinyağı ile kavurun. Üzerine ufaladığınız ekmek içini ve baharatlarını ekleyip kavurmaya devam edin. 1 Kase iri dövülmüş cevizi ve en son ince kıyılmış maydanozu da katıp, ocağın altını kapatın. Ekmeğin içini bu karışımla doldurup, üzerine kapağını kapatın. Boyuna kestiğiniz 4 dilim havucu kare olacak şekilde geniş bir tencerenin dibine dizin. Ekmeği; havuçlardan hazırladığınız bu nihalenin üzerine oturtun. Diğer tarafta ısıttığınız et suyunun bir kısmını kepçe ile yavaş yavaş ekmeğin üzerine dökün. Tencerenin kapağını kapatıp et suyunun buharı ile ekmek yumuşayana kadar pişirin. Et suyu azaldıkça ara ara üzerine et suyu ekleyerek, bu işlemi tekrar edin. Ekmek iyice yumuşayınca ocaktan alın. Ayrı bir kapta süzme yoğurdu hafif sulandırarak tuz ve sarımsakla çırpın. Ekmeği bir servis tabağına alıp, sarımsaklı yoğurdu üzerine ilave edin. Küçük bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı ile kırmızı toz biberi hafif kavurup yoğurdun üzerine dökün.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI