X
X

Ekşi Aşı tarifi

26.01.2012 Perşembe 11:25 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Antakya'nın yöresel tatlarından Ekşi Aşı'nın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1  yemek kaşığı tereyağ,
2 orta boy soğan,
Yarım kilo kurutulmuş biber,
1 buçuk siyah havuç (mevsime göre değişebilir),
1 büyük baş sarımsak,
2 tatlı kaşığı nane,
Sıcak su
 
Suyunun yapılışı:
Kaynamış suyun içine 1 yemek kaşığı domates salçası, 4 yemek kaşığı nar ekşisi, bir miktar tuz eklenir. Kıvamlı olması için tepeleme 3 yemek kaşığı un ilave edilir. Ardından 4 tatlı kaşığı şekeri de koyduktan sonra karıştırılır. Hazırlanan köfteler, pişen suyun içine atılır. Köfteler suya ilk atıldığında dibe çökecektir. Köfteler suyun üzerine çıktığında 2 kaşık nane eklenir. Karıştırmadan tencerenin altı kapatılır.
  
İç yağının yapılışı:
2 yemek kaşığı iç yağının üstüne 1 tatlı kaşığı nane, 1 tatlı kaşığı pul biber,1 tatlı kaşığı karabiber eklenir. İç yağı baharatlarla birlikte iyice yoğrulur.
 
Köftelerinin yapılışı:
Geniş bir tepsi içine 1 buçuk su bardağı bulgur, 1 buçuk tatlı kaşığı kimyon, tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber konulur. Rendelenmiş 1 soğan ve 1 yemek kaşığı acı biber salçası eklendikten sonra 250 gram yağsız çekilmiş dana eti eklenir. Ve tüm malzemelerin iyice karışması için yoğrulur. 1 paket kabartma tozu da eklendikten sonra yoğurmaya devam edilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, işaret parmağı yardımıyla oyulur. Oyulan hamurun içine hazırlanmış olan iç yağı doldurulur. Ağzı kapatılıp mekik şekli verilir.
 
Yapılışı:
1 yemek kaşığı tereyağ tencere içinde eritilir. Üzerine 2 orta boy doğranmış soğan ilave edilerek kavrulur. Doğranmış 1 buçuk siyah havuç (mevsime göre domates, patlıcan ile değişiklik gösterebilir), 1 büyük baş sarımsak ve 2 tatlı kaşığı nane eklenir ve karıştırılır. Tüm malzemenin üzerine çıkacak kadar sıcak su eklenir. Pişmeye bırakılır. Ekşi aşımız servise hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI