X
X

Erikli Sulu Köfte tarifi

03.02.2012 Cuma 11:19 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Kars'ın yöresel tatlarından Erikli Sulu Köfte'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
1 kg çift çekilmiş az yağlı dana kıyma
1 küçük kase lepe (Kırık Nohut)
1 küçük su bardağı ince bulgur
200 gr. kuru erik
1 yemek kaşığı reyhan
6 adet patates
2 adet yumurta
1 yemek kaşığı pul biber
 
Salçalı sos için:
2 yemek kaşığı sarı yağ veya tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 litre sıcak su
 
Yapılışı:
Erikler yıkanıp sıcak suda bekletilir.  Köfte harcı için kıyma geniş bir kaba alınır. Üzerine 2 adet de yumurta kırılır. Pulbiber, reyhan, 1 yemek kaşığı tuz ilave edilerek yoğrulmaya başlanır. İnce bulgur ve lepe de konur ve yoğurmaya devam edilir. Tüm malzemeler iyice özleşene kadar güzelce harmanlanır. Sıcak suda bekletilen erikler yıkanıp süzülür. Köfte harcından parçalar alınır ve avuç içine düzleştirildikten sonra ortasına 1 adet kuru erik konarak kapatılır ve yuvarlatılır. El, ıslatarak köftenin iyice bütünleşmesi ve pürüzsüz bir hale gelmesi sağlanır. Köfte harcından aynı şekilde köfte topları oluşturulur.Köfteler hazırlandıktan sonra patatesler soyulup yıkanır ve 4’e bölünür. Büyükçe bir tencereye 2 yemek sarıyağ veya tereyağ eklenir. Ardından 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edilir ve kokusu çıkana kadar kavrulur. Üzerine 1 litre sıcak su eklenir.  Üzerine 1 tatlı kaşığı da tuz konur ve köfte topları da salçalı sosun içine teker teker dikkatlice atılır. 1 taşım kaynadıktan sonra patatesler köftelerin üzerine yerleştirilir. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılır. Patetesler yumuşayıp köfteler iyice haşlanınca yemeğin altı kapatılır.Erikli Sulu Köfte servise hazırdır.
 

  
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN