X
X

Fisincan Pilavı tarifi

21.06.2013 Cuma 10:05 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Azerbaycan'ın yöresel tatlarından Fisincan Pilavı tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
300 gr dana kıyma
3 su bardağı basmati pirinç
2 su bardağı ceviz
2 yemek kaşığı erik marmeladı
2 yemek kaşığı erik pestili
1 çay kaşığı tarçın
1 tutam safran
1 tutam zerdeçal
1 çay kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı yoğurt
1 adet soğan
8 yemek kaşığı tereyağı
Kuyruk yağı
 
Yapılışı:
Kıyma 1 adet rendelenmiş soğan, 1 tutam kuyruk yağı ve tuzla yoğrulup erik büyüklüğünde köfteler yapılır. Köfteler buzdolabında soğumaya bırakılır. Soğuyan köfteler çok az suda 10 dakika yüksek ateşte arada kefi alınarak pişirilir. 3 su bardağı basmati pirinç (ince uzun) yıkanıp süzülür. Pirinç tuz katılmış bol suda haşlanır. Hamuru için; 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 tutam tuz, 1 yemek kaşığı yoğurt ve 1 yemek kaşığı un çok az su dökülerek yoğrulur. Haşlanan köfteler süzülür ve 3 yemek kaşığı tereyağında kızartılır. Yumuşayana kadar haşlanan pirinçler süzülür. Yoğrulan hamur açılır ve pilavın pişeceği tencerede 1 yemek kaşığı tereyağında sadece alt yüzü kızartılır. Kızaran hamurun üzerine pirinçler eklenir ve kaşığın sapıyla delikler açılır. Temiz bir bez serilip tencerenin kapağı kapatılır ve pilav yüksek ateşte demlendirilir.
 
Kızarmış köfteler ayrı bir tencereye alınır. Üzerine 3 su bardağı çok ince dövülmüş ceviz, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı sıvı erik marmeladı alınır. Malzemeler karıştırılıp yarım su bardağı et suyu dökülür ve ocağın altı açılır. Arzuya göre tuz, 1’er çay kaşığı karabiber ve tarçın ile yarım çay kaşığı zerdeçal atılır. Büyük boy bir çivi güzelce yıkanıp ateşe tutulur ve köfteye atılır. Erik pestili sıcak suyla ezilip macun kıvamına getirilir. 2 yemek kaşığı erik pestili köfteye katılıp 1-2 taşım kaynatılır. Yağı üzerine çıkınca ocaktan alınır.
 
Ağır ateşte demlenen pilava 3 yemek kaşığı kızgın tereyağı ve yarım çay bardağı safranlı su dökülür (1 tutam safranın en az 3 saat bekletilmesiyle hazırlanmış) Kısık ateşte 10 dakika daha demlendirilir. Demlenen pilav sunum tabağına alınır ve üzerine kızarmış hamur yerleştirilir. Köftenin içinden çivi çıkartılır ve ayrı bir tabağa alınır. (Pilav ve köfte ayrı ayrı sunulur)
 
Fisincan Pilavı servise hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI