X
X

Gömbe tarifi

23.02.2012 Perşembe 11:42 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Tokat'ın yöresel tatlarından Gömbe'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
3,5 Bardak un
2 Bardak su
1 Çay kaşığı kuru maya
250 gram tereyağı
2 Su bardağı dövülmüş ceviz
1 adet yumurta sarısı
Çörekotu
Susam
 
Yapılışı:
3,5 Su bardağı unu geniş bir kaba alıp, üzerine 1 çay kaşığı kuru maya ekleyin ve iyice karıştırın. Üzerine 2 bardak su ekleyip hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Un serptiğiniz tezgahın üzerinde hamuru 6 eşit parçaya bölün ve hamurları tek tek açın. 250 gram tereyağını küçük bir kapta eritin. Açtığınız hamurun üzerine önce tereyağı gezdirin, daha sonra bolca ceviz serpin. Üzerine açtığınız diğer hamuru yerleştirin.Tekrar tereyağı sürüp ve ceviz serpin. 6 kat hamuru aralarına tereyağı sürüp, ceviz serperek üst üste dizin. Daha sonra üst üste dizilen 6 kat hamuru kenarlarından çekiştirerek büyütün. Karşılıklı iki kenarı katlayıp arasına yağ sürün ve ceviz serpin. Sonra diğer iki kenarı da katlayın ve kare şeklini elde edin. Üzerine tekrar tereyağı gezdirdikten sonra, yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Son olarak üzerine 1 yumurta sarısını sürüp, çörek otu ve susam serptikten sonra 200 dereceye ayarladığınız fırında kızarana kadar pişirin.

 

MUTFAĞIM VİDEOLARI