X
X

Ispanaklı Yavan İçli Köfte tarifi

26.06.2012 Salı 11:09 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Malatya'nın yöresel tatlarından Ispanaklı Yavan İçli Köfte'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:

1 kg ıspanak
500 gr yağsız dana kıyma
4 kase yarma
1 kase ince bulgur
5 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
3 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı pulbiber
2 çay kaşığı kırmızı tozbiber
 
Yapılışı:
4 kase yarma (kırık buğday) 1 kase ince bulgur karıştırılıp soğuk suyla ıslatılır. Köftenin dış harcı hamur gibi yoğrulur.Yemeklik doğranan 5 adet kuru soğan 3 yemek kaşığı zeytinyağında kavrulur. Pembeleşn soğanların üzerine 500 gr dana kıyma eklenip devamlı karıştırılarak sotelenir. 1 kg ıspanak saplarıyla birlikte doğranır. 1 su bardağı sıcak suda hafif yumuşayıp sönene kadar haşlanır. Haşlanış ıspanaklar süzülür ve suyu elle iyice sıkılıp kıymalı içe eklenir. İç harc, 3 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı pulbiber ve 2 çay kaşığı kırmzı tozbiberle lezzetlendirilip soğumaya bırakılır.Yarmalı ve bulgurlu dış harctan yumurta büyüklüğünde bezeler kopartılır. İşaret parmağının yardımızyla elde devamlı döndürülerek içi oyulur. Kıymalı harç yerleştirilip kapatılır, elde biraz daha döndürülerek şekil verilir.  2 tatlı şaşığı tuz eklenen bol kaynar suda haşlanır (Köftelerin piştiği suyun yüzeyine çıkmasından anlaşılır)
 
Ispanaklı Yavan İçli Köfte servise hazırdır.