X
X

Kayısı Çekirdekli Baklava

27.05.2014 Tuesday 10:54 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Sivas'ın yöresel tatlarından Kayısı Çekirdekli Baklava, Mutfağım programında...

MALZEMELER:
Hamur için:
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı su
Yarım limon suyu
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un

İç harcı için:
250 gram kayısı çekirdeği

Şerbeti için:
6 su bardağı şeker
6 su bardağı su
Yarım limon

Üzeri için:
250 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ

YAPILIŞI:
Baklava hamuru için tüm malzeme bir kaba alınıp yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurulur. Hamur dinlendirilip 20 bezeye ayrılır. İç harcı için kayısı çekirdekleri kaynatılıp kabukları soyulduktan sonra robottan geçirilir. Şerbet için su, şeker ve limon suyu bir tencereye alınıp kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Hamur bezeleri nişasta ve un karışımıyla açılır. 10 beze üst üste konulup birlikte açılır. Diğer 10 bezeye de aynı işlem uygulanır. 20 hamur üst üste koyulup açılır ve 3 parmak kalınlığında şeritler kesilir. Şeritler karelere kesilir. Karelerin içine kayısı çekirdeği koyulup kapatılır. Yağlanmış fırın tepsisine dizilip 250 derece fırında hafifçe pembeleştir. Üzeri için tereyağı ve sıvıyağı karıştırıp baklavaların üzerine yarısı gezdirilir. Tekrar fırına verilen baklavanın rengi dönünce  çıkartılıp kalan yağ karışımı gezdirilir. Sıcak baklavaya soğuk şerbet gezdirilir.