X
X

Lobyalı Plov tarifi

23.10.2012 Salı 16:23 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Bakü'nün yöresel tatlarından Lobyalı Plov tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
4 su bardağı pirinç
3 su bardağı barbunya
3 yemek kaşığı tereyağı
Safran
1 kg kuşbaşı et
3 adet soğan
5 yumurta
3 yemek kaşığı yoğurt
Dereotu tohumu
 
Yapılışı:
Bir kilo kuşbaşı et ocağa alındıktan sonra üç adet soğan piyazlık doğranır ve sotelenmek üzere yarım çay bardağı sade yağa atılır. Sade yağ yerine tereyağı da kullanılabilir. Pirinçler  iyice yıkanır ve tencereye alınır. Arada bir  kevgirle havalandırılır. Kuşbaşı etin kaynayan ilk suyu dökülür. Etler ikinci defa haşlanmak için sıcak su ve tuzla yeniden ocağa alınır. Kıvama gelen pirinçler süzülür. Pilav tenceresine eritilmiş tereyağı dökülür. 
 
Pilavın tabanına gelecek kazmak için  beş  yumurta ve yoğurt  bir kasede çırpılır. Kaseye bir miktar da haşlanan pirinçlerden  eklenir. Bir tatlı kaşığı tuzu da serpilerek karıştırılır. Kıvama gelen kazmak harcı ısınan tereyağına dükülür. Diğer yandan önceden haşlanmış üç su bardağı barbunya,et  sotenin tavasına alınır. Et ve soğanla karışan barbunyaların üzerine dereotu tohumu serpilir.
 
Kazmak piştiği tecerede bıçağın tersiyle baklava şeklinde kesilir. Barbunya, kuşbaşı et, soğan ve dereotu tohumlu nefis sote kazmağın üstüne alınır. Haşlanan pirinçlerse üstüne kapatılır. En üste ılık suda bekleyen taze safranın özü gezdirilir. Tencereye bir kat daha pirinç eklenir ve yeniden safranlanır. Pilacın üzerine delikler açılır.
 
Servis için kayık tabağa alınan pilavın üstüne  barbunyaları yayılır.  Tencerenin  tabanına döşenip pişince kesilen kazmak,  parçalar halinde pilavın üstüne koyulur. Pilav servise hazırdır.
 

MUTFAĞIM VİDEOLARI