X
X

Patlıcan Silkme tarifi

15.06.2012 Cuma 10:32 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Amasya'nın yöresel tatlarından Patlıcan Silkme'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:

400 gr dana kıyma
8 adet patlıcan
6 küçük boy kuru soğan
5 adet sivri biber
4 adet domates
1 çay bardağı kırık buğday (yarma)
2 çay kaşıpı pulbiber
2 çay kaşığı tuz
6 yemek kaşığı yoğurt
3 diş sarmısak
 
Yapılışı:
1 çay bardağı kırık buğday (yarma) 2 saat önceden soğuk suyla ıslatılır. 8 adet patlıcan alacalı şekilde soyulup, orta kalınlıkta dilimlenir. Acısının gitmesi için tuzlu suda bekletilir. Tavada sıvıyağ kızdırılır. Suyu süzülen patlıcanlar kurulandıktan sonra kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartılır.6 soğan yemeklik doğranır. Ayrı bir tencerede diriliğini kaybedene kadar kavrulur. Yarım kilo dana kıyma soğanlarla birlikte sotelenir. 4 adet domatesin kabukları soyulur, 5 adet sivri biberin çekirdekleri çıkartılıp doğranır. Suyunu çeken kıymaya eklenir. 2’şer çay kaşığı tuz ve pulbiber serpilir. Domatesler suyunu salana kadar pişirilir. Kıymalı harcın ortası havuz gibi açılır ve 1 çay bardağı yarma konup üzeri kıymayla kapatılır. (yarmanın çabuk pişmesi için) 1 su bardağı sıcak su dökülüp kısık ateşte pişirilir.3 diş sarmısak dövülür ve 6 yemek kaşığı yoğurtla karıştırılır. Bu arada pişen yarma kıymayla karıştırılır ve üzerine patlıcanlar yerleştirilir. Kaşıkla karıştırmak yerine tencerenin kapağı kapatılır ve silkelenir. Biraz daha pişirilip silkelendikten sonra servis tabağına alınır, sarmısaklı yoğurt gezdirilir.
 
Patlıcan Silkme servise hazırdır.


MUTFAĞIM VİDEOLARI