X
X

Pita tarifi

27.01.2012 Cuma 11:28 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Nevşehir'in yöresel tatlarından Pita'nın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Hamuru İçin:
1,5 Kase un
Yaş maya
Sıvı yağ
Su
 
Pırasalı İç Harcı İçin:
6 adet pırasa
4 Yemek kaşığı çökelek
1 Yemek kaşığı domates salçası
Sıvı yağ
 
Lahanalı İç Harcı İçin:
Yarım kilo lahana turşusu
1 Yemek kaşığı domates salçası
Sıvı yağ
 
Hamurunun Yapılışı:
Yaş mayayı bir kaseye ufalayıp, ılık suda eritin. 1,5 Kase unu geniş bir kaba alıp, üzerine tuzu ve eriyen mayayı ilave edin. Üzerine yavaş yavaş ılık su ekleyerek yoğurun. Hamurun yapışmasını önlemek ve daha çabuk toparlamasını sağlamak için 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip, yoğurmaya devam edin. Hamur güzelce karışınca, üzerini bir bezle örtüp mayalanması için bir kenara bırakın.
 
Pırasalı İç Harcının Yapılışı:
6 Adet pırasayı temizleyip yıkayın. Pırasaları ince ince doğrayıp, 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavurun. 1 Yemek kaşığı domates salçasını ilave edip, kavurmaya devam edin. Salçanın daha iyi kavrulması için içine bir miktar su ekleyip karıştırın. Salça, yağa rengini verince 4 yemek kaşığı çökeleği ekleyip kavurmaya devam edin. Üzerine yarım çay bardağı su ekleyip karıştırın. 2 dakika piştikten sonra tuzunu ekleyip altını kapatın.
 
Lahana Turşulu İç Harcının Yapılışı:
Yarım kilo lahana turşusunu, tuzu gitmesi için iyice yıkayın. İnce ince doğranmış lahana turşusunu 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavurun. 1 Yemek kaşığı domates salçasını da ekleyip kavurduktan sonra altını kapatın.
 
Hazırlanışı:
Hamuru 10 eşit parçaya bölün. Ayırdığınız bezeleri, merdane ile tabak büyüklüğünde açın. Açtığınız 5 adet hamuru aralarına yağ sürerek üst üste dizdikten sonra, tek bir yufka olacak şekilde merdane ile açın. Yağladığınız fırın tepsisine açtığınız yufkayı yerleştirdikten sonra, lahana turşusu ile hazırladığınız iç malzeme ile doldurup yarım ay şeklinde kapatın.Ayırdığımız diğer 5 parça hamuru da merdane ile tabak büyüklüğünde açın. İlk hamura uygulanan bütün adımları tekrar etmeniz gerekli. Açtığınız 5 adet hamuru aralarına yağ sürerek üst üste dizdikten sonra, tek bir yufka olacak şekilde merdane ile açın. Fırın tepsisine serdiğiniz yufkanın içine; pırasa ve çökelek ile hazırladığınız iç malzemeyi doldurup, yarım ay şeklinde kapatın.
  

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI