X
X

Şambali

22.04.2014 Salı 10:42 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

İzmir'in yöresel tatlarından Şambali, Mutfağım programında...

MALZEMELER :
2 su bardağı irmik
2 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı şeker
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
100 gram tuzsuz yer fıstığı

Şerbeti için:
4 su bardağı su
4 su bardağı şeker
Yarım limonun suyu

YAPILIŞI :
Şambalinin şerbeti için su ve şeker bir tencereye alınıp kaynatılır. Limon suyu eklenip 10 dakika daha kaynatılıp soğumaya alınır. Tatlı içib tuzsuz yer fıstığı dışında bütün malzemeler derin bir kaba alınıp karıştırılır. Sert bir hamur elde edilir. Hamur yağlanmış fırın tepsisine el ıslatılıp düzgün bir şekilde yayılır. Daha sonra tuzsuz fıstıklar şambalinin üzerine yerleştirilir. Pişirilmeden önce baklava dilimi şeklinde kesilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 40 dakika pişirilir. Fırından alınan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir.