X
X

Selanik Böreği tarifi

10.02.2012 Cuma 11:24 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

İzmir'in yöresel tatlarından Selanik Böreği'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Hamuru için:
750 gr. Un
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı sirke
Aldığı kadar su
Tuz
 
İç harcı için:
350 gr. Kıyma
4 soğan
1 paket dolmalık fıstık
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
Karabiber
Zeytinyağı
 
Hamuru açmak için:
50 gr tereyağı1
Çay bardağı sıvı yağ
 
Yapılışı:
750 gr. Un elenerek bir kaba alınır ve ortasına havuz açılır. 1 tatlı kaşığı tuz una eklenir. Birkaç damla sirke ve sıvıyağ açılan havuza dökülür. Ilık su azar azar una eklenir ve yoğrulmaya başlanır. Hamur iyice yoğrulup, yumuşak bir kıvam alınca üzerini bir bezle örtüp dinlenmeye bırakılır. İç harcı için 4 soğan yemeklik doğranıp tavaya alınır. Üzerine 350 gr. Kıyma eklenir ve beraber kavrulmaya bırakılır. Başka bir tavada 1 paket dolmalık fıstık kavrulup bir kenara alınır. 1 demet maydanoz ve 1 demet dereotu ince ince kıyılıp, suyunu iyice çeken soğan ve kıymaların üzerine eklenir. Harca karabiber, tuz, zeytinyağı ve kavurduğumuz dolmalık fıstıklar eklenir ve ocağın altı kapatılır. Böreği açmak için küçük bir tavada tereyağı eritilir. Ilıyınca biraz da sıvıyağ eklenir. Dinlenen hamur 3 bezeye ayrılır. Tabana yayılacak olan ilk beze en büyük, ortası için açacağımız en küçük ve üzerine kapatacağımız ise orta büyüklükte olması gerekiyor. Tabanı için ayırdığımız büyük beze 7 küçük bezeye bölünür ve bezeler pasta tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan bezenin üzerine tereyağı gezdirilir ve üzerine yeni beze konur. Her kat içn aynı işlem uygulanır. Son bezenin üzeri yağlanmaz. Böreğin ortası için en küçük beze de 4 parçaya bölünür ve taban için uyguladığımız işleme aynen devam edilir. Son bezenin üzeri yine yağlanmaz. Üst hamur için de orta büyüklükteki beze 5 parçaya ayrılır tüm bezelere uyguladığımız işlem yapılır. En üst kat yine yağlanmaz. 7 bezeden açtığımız taban kısmı, kullanacağınız tepsinin büyüklüğünde açılır, yağlanan tepsiye konur. İç harç hamurun üzerine yayılır. Orta kat için 4 bezeden oluşan hamur da yine tepsi büyüklüğünde açılır ve üzerine kalan iç harç yayılır. 5 bezeden oluşan üst kat da yine tepsi büyüklüğünde açılır ve harcın üzerine kapatılır. Böreğin üzeri iki tarafından verev şekilde kesilip, yağlanır ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verilir.
 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI