X
X

Sütlü Balık tarifi

11.01.2012 Çarşamba 09:59 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

İzmir'in yöresel tatlarından Sütlü Balık'ın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
2 büyük levrek
 
Beşamel Sosu İçin:
250 gram tereyağ,
80 gram un (1 büyük çay bardağı tepeleme un),
1 litre süt, tuz
 
Süsleme için:
200 gram karides,
3 adet sivri biber,
6 adet çeri domates,
Eski kaşar peyniri
 
Beşamel sos yapımı:
Bir kap içinde 250 gram tereyağ eritilir. 1 büyük çay bardağı tepeleme un üzerine yavaş yavaş ilave edilir. Sürekli karıştırmak gerekir. Rengi beyazlaşınca bir tutam tuz katılır. Bir yandan karıştırıp, bir yandan da 1 litre süt yavaş yavaş dökülür.  Rengi giderek beyazlaşacaktır. Fokurdamaya başladıktan sonra soğumaya bırakılır.
 
Yapılışı:
Levrekler kılçıklarından ayıklanıp fileto haline getirilir. Su dolu bir tencere içinde fileto haline getirdiğimiz levrekler konulur. Bir tutam kaya tuzu atıldıktan sonra 5 dakika kaynatılır. Kaynayan levrekler geniş bir kap içine kevgir yardımıyla çıkarılır. Hazırlanan beşamel sos, Cam tepsi içine ince bir tabak halinde sürülür. Ardından haşlanmış levrekler boşluk kalmayacak şekilde üzerine yerleştirilir. Ardından kalan beşamel sosla levrekler üstün boşluk kalmayacak şekilde kaplanır. Üzerine ince dilimler halinde kesilen 3 adet sivri biber ve 6 adet çeri konulur. Üstünü kaplayacak kadar rendelenmiş eski kaşar peyniri serpilir. Tercihe göre 200 gram karidesle süslenir. 180 dereceye getirilmiş fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. 8 kişilik hazırlanan sütlü balığımız servise hazırdır.
 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN 

MUTFAĞIM VİDEOLARI