X
X

Üzlemeli Pilav tarifi

02.11.2012 Cuma 09:42 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Şanlıurfa'nın yöresel tatlarından Üzlemeli Pilav tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:

500 gr. un
100 ml.  zeytinyağı
50 ml. tereyağı
3 adet yumurta
2 tatlı kaşığı mahlep
1 çay kaşığı kuru maya
1 çay kaşığı tarçın
1 bardak süt
1 su bardağı toz şeker
 
Yapılışı:
Tereyağını su buharında eritilir. Yarım kilo un elekten geçirerek yoğurma kabına alınır. Una iki  tatlı kaşığı mahlep serpilir. Un karıştırılarak ortası havuz yapılır. İki yumurta, bir çay kaşığı kuru maya, bir çay kaşığı tarçın serptikten sonra, bir bardak da süt eklenir. Bir su bardağı toz şeker harcın ortasında açılan havuza eklenir. Yoğurmaya başlanan harca yarım su bardağından az zeytinyağı eklenir. Hamura buharda eriyen tereyağından yarım çay bardağı eklenir ve yoğrulmaya devam edilir. Kıvama göre göz kararı un eklenebilir. Hamurdan alınan küçük bezeler çay bardağı ağzı boyutunda açılır, kalıplarla kesilerek fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine suyla açılarak çırpılan bir yumurta sürülür.
 
Malzemeler:
500gr. kuşbaşı kuzu eti
3  su bardağı pirinç
1  su bardağı nohut
1  su bardağı kuru üzüm
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
½ su bardağı üzüm pekmezi
 
Yapılışı:
Yarım kilo kuşbaşı et ikiye kesilerek daha da küçültülür. Etlere su alınarak kavrulmaya bırakılır. Haşlanıp dinlenmeye bırakılmış bir su bardağı nohut etlerin yanına eklenir. Bir su bardağı kadar kuru üzüm tencereye dökülür. Et, nohut ve üzüm tatlarını birbirine salarak güzelce kavrulur. Son olarak kavurma tenceresine, pilava tadını verecek üzüm pekmezi de eklenir.
 
3  bardak kadar pirinç yıkanır, süzülür. Pirinçleri tereyağı ve zeytinyağı karışımıyla kavrulur ve su eklenip demlenir. Pilav tenceresine bir servis tabağı kapatılarak ters çevrilir. Ardından  üstüne  üzüm pekmeziyle muhteşem rengini alan etli nohutu  eklenir. Üzlemeli pilav servise hazırdır.üçük delikler açılır ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişmeye bırakılır.