X
X

Yakasal Böreği tarifi

15.06.2012 Cuma 10:16 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Amasya'nın yöresel tatlarından Yakasal Böreği'nin tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:

4 su bardağı un
2 yumurta2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı
3 çay kaşığı tuz
 
Yapılışı:
Yoğurma kabına 4 su bardağı un, 3 çay kaşığı tuz konur ve azar azar su eklenerek kulak memesi kıvamonda yoğrulup yaklaşık 5 dakika dinlendirilir.  Ayrı bir kaba 2 yumurta kırılıp 1 silme çay kaşığı tuzla birlikte iyice çırpılır.  2 dolu yemek kaşığı tuzsuz tereyağı tavada eritilir. Dinlenen hamur unlu zeminde tepsi büyüklüğünde açılır. Heryereine erimiş tereyağının bir kısmı gezdirilir. Yağlı hamur rulo yapılır ve eşit 3 parçaya bölünür, her parça içe doğru sarılıp ayrı ayrı 3 yufka açılır.Büyük boy terlon tava yağlanır. Tava büyüklüğünde açılan ilk yufka içine serilip tereyağıyla yağlanır. Üzerine ikinci yufka serilip yağlanır ve çırpılmış yumurta dökülür. Üçüncü yufka da yumurtalı katın üzerine kapatılır.  Kalan tereyağıyla böreğin üzeri yağlanır. Ocağın büyük gözünde ve kısık ateşte bir ağır ağır pişirilir, bir yüzü pişince diğer yüzü çevrilir.
 
Yakasal Böreği servise hazırdır.