X
X

Yalancı Dolma tarifi

22.05.2012 Salı 09:36 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Amasya'da gün sofrası kuruyoruz. İşte Yalancı Dolma'nın tarifi!

Malzemeler:
750 gr asma yaprağı
2 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı kırık buğday
7 orta boy soğan
2 adet patates
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı biber salçası
3 tatlı kaşığı reyhan
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı yenibahar
2 çay kaşığı karabiber
 
Yapılışı:
Tencereye 2 su bardağı yeşil mercimek konur,  üzerini geçecek kadar suyla birlikte hafif diri kalacak şekilde haşlanır.
 
Patatesler küp küp, soğanlar yemeklik doğranır.  Derin bir kabın içine 2 su bardağı kırık buğday (yarma) eklenir. Haşlanan yeşil mercimek buğdayın üzerine ilave edilir,  soğan ve patatesle buluşturulur.  Dolma içine 1’er yemek kaşığı domates ve biber salçası konup karıştırılır. Tuz ve 2 tatlı kaşığı reyhan, 1 tatlı kaşığı pulbiber, 1’er çay kaşığı yenibahar ve karabiberle lezzetlendirilir. Yapraklar bohça gibi iri iri sarılıp tencereye yerleştirilir.
 
Dolmanın sosu için; 4 orta boy soğan küçük küçük doğranır. Yarım çay bardağı sıvıyağ ile birlikte kavrulur. Pembeleşen soğanlara 1’er tatlı kaşığı domates ve biber salçası konur. 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı reyhan ve tuz serpilir. Sosun yarısı dolmalerın üerine dökülür. Biraz sıvıyğ gezdirilip üzerini çıkmayacak kadar suyla pişirilir. Pişen dolmalar servis tabağına ters çevrilir. Üzerine kalan sos dökülür.
 
Yalancı Dolma servise hazırdır.
 

 
Tüm yörelerin yemek tariflerini görmek için TIKLAYIN

MUTFAĞIM VİDEOLARI