X
X

Kıymalı Siron tarifi

15.02.2012 Wednesday 11:44 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Gümüşhane'nin yöresel tatlarından Kıymalı Siron'un tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
8 adet kurutulmuş yufka
250 gr dana kıyma
2 adet kurut veya süzme yoğurt
4 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yapılışı:
Kurutulmuş yufkalar tek tek suyun altından geçirilir ve yaklaşık 10 dakika bekletilerek yumuşaması sağlanır. Kurutlar (Süzme yoğurdun tuz ile kurutulmuşu) derince bir kaba alınır. Üzerine biraz sıcak su eklenir ve iyice ezilir. Kurut bulamayanlar süzme yoğurdu hafif sulandırarak da yemekte kullanılan sosu elde edebilirler.Yumuşayan yufkalar katlanır ve bir parmak kalınlığında eşit dilimlere ayrılarak ısıya dayanıklı servis kabına yerleştirilir ve fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.Kıyma ayrı bir tavaya alınır ve üzerine 4 yemek kaşığı tereyağı eklenerek güzelce kavrulur. İçine 1 tatlı kaşığı tuz (arzuya göre) ilave edilir. Kızaran yufkaların üzeri kurut katığı ya da ayrandan biraz daha koyu kıvamda sulandırılmış süzme yoğurt ile kaplanır ve kavrulmuş kıyma döşenir.Kıymalı Siron servise hazırdır.