X
X

Peravu Mantısı tarifi

17.02.2012 Cuma 11:24 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Nevşehir'in yöresel tatlarından Peravu Mantısı'nın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
150 gr çökelek
1 büyük boy kuru soğan
1 yemek kaşığı biber ve domates salçası
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pulbiber
1 fiske tuz
 
Hamuru için:
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
 
Yapılışı:
Mantı hamuru için derince bir kaba 1 kase un alınır ve üzerine 1 tatlı kaşığı tuz eklenir. Kulak memesi kıvamından biraz daha sert  bir hamur elde edene kadar su eklenerek yoğrulur. Hazırlanan mantı hamuru iç harcı hazırlanana kadar dinlenmeye bırakılır.İç harcı için; Kuru soğan küçük küçük doğranır ve üzerine çökelek eklenerek harmanlanır. Karabiber, kırmızı biber  ve tuz eklenir  ve karıştırılır.Un serpilen zeminde hamur rulo haline getirilir ve büyük bezelere ayrılarak 2 parmak kalınlığında şeritlere ayrılır. Şeritler de enine kesilip küçük kareler elde edilir. Her parçanın ortasına nohut büyüklüğünde çökelekli  harç yerleştirilir ve muska şeklinde kapatılır.Mantının haşlanacağı tencereye 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı konur  ve 1 yemek kaşığı karışık biber ve domates salçası eklenerek kavrulur. Kokusu çıkana kadar kavrulan salçanın üzerine bolca sıcak su eklenir  ve kapatılan mantılar kaynayan suyun içine atılır. Orta hararette yaklaşık 10 dakika pişirilir.Suyu süzülmeden yenen Peravu Mantısı servise hazırdır.