X
X

Zerdeli Pilav tarifi

17.02.2012 Friday 11:23 (Güncellendi: 07.09.2016 - 12:39)

Nevşehir'in yöresel tatlarından Zerdeli Pilav'ın tarifi, Mutfağım programında...

Malzemeler:
Zerde pilavı için:
1 ½ su bardağı pirinç
1 çay  bardağı pekmez
1 avuç badem
1 avuç kuru üzüm
1 yemek kaşığı tereyağ
2 çay kaşığı hindistan cevizi
 
Nohutlu pilav için:
2 ½ su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
 
Yapılışı:
4 su bardağı pirinç en az 2 saat önceden soğuk suda ıslatılır  ve iyice yıkanarak nişastasından arındırılır.Zerde pilavı için 1 buçuk su bardağı pirinç  ayrı bir tencereye alınır  ve üzerini 2 parmak geçecek kadar su eklenerek  haşlanmaya  bırakılır.Nohutlu pilav için de;  2 yemek kaşığı tereyağı tencerede eritilir  ve üzerine 2 buçuk su bardağı pirinç eklenerek kavrulur. Üzerine haşlanmış nohut da ilave edilir  ve 3 buçuk bardak su, karabiber konarak göz göz olana kadar pişirilir.Pişen zerde pilavının fazla suyu süzülür. Ayrı bir tencereye 1 yemek kaşığı tereyağ konur ve üzerine 2 çay kaşığı hindistan cevizi eklenir  ve haşlanmış pirinç  tencereye alınır .Üzerine üzüm pekmezi dökülür ve pekmezi çekene kadar 10 dakika kadar demlendirilir.Kabukları soyulmuş badem ve kuru üzüm demlenen pilava  eklenir  ve karıştırılıp ocağın altı kapatılır. Kek kalıbının zemini bademli ve üzümlü zerde pilavı ile kaplanır. İkinci katı nohutlu pilav ile kaplanır. Büyük bir servis tabağına ters çevrilerek  alınır.Zerdeli Pilav servise hazırdır.